Predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je na summitu državnih poglavara i premijera zemalja članica Europske unije (Europsko vijeće) na kojem su glavne teme bile migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU.

Uoči summita u Bruxellesu, premijer Plenković je u Maastrichtu (Nizozemska) sudjelovao na summitu Europske pučke stranke (EPP) i svečanosti obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Ugovora iz Maastrichta.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-summitu-epp-uoci-zasjedanja-europskog-vijeca-na-kojem-ce-sudjelovati-kao-novi

Uoči zasjedanja Europskog vijeća, premijer Plenković dao je u Bruxellesu izjavu okupljenim novinarima:

- Ovo je moje prvo Europsko vijeće na kojem ću, prije svega, pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Europske komisije Jean-Claudea Junckera, njemačku kancelarku Angelu Merkel i ostale kolege iz stranačke obitelji.

Susreti s Porošenkom i Merkel

Upitan o sadržaju razgovora s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i kancelarkom Merkel, Plenković je otkrio da se govorilo o dvije teme: iznalaženju prihvatljivog rješenja, nakon negativnog referenduma u Nizozemskoj, za stupanje na snagu Sporazuma o pridruživanju Ukrajine te o postizanju dogovora o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane. Podsjetio je da je Ukrajina - prema stavu Europske komisije - kriterije ispunila prije osam mjeseci:

- Europski parlament je dao pozitivno mišljenje, sad je red na Vijeću.

Pitanja stranih novinara

Nakon jutrošnjeg zasjedanja, premijer Plenković odgovarao je i na pitanja brojnih stranih novinara koje je, između ostalog, zanimalo i o čemu se raspravljalo u vezi s Rusijom. Naglasio je da o tom pitanju Europska unija mora zauzeti načelna stajališta:

- Mnogo godina sam bio uključen u odnose s Ukrajinom, o istom smo pitanju razgovarali jutros na summitu EPP-a i veselimo se rješenju koje će omogućiti liberalizaciju viznog režima za građane Ukrajine.

Na pitanje novinara o stanju u Siriji, Plenković je kazao da EU mora biti vrlo principijelna i odgovarajuće reagirati.

Fotografija: Council of the European Union