"Ovo je povijesni tjedan za Hrvatsku, za sve njezine građanke i građane jer smo nakon dugo vremena, od lipnja 2004. godine i stjecanja kandidatskog statusa, u lipnju 2011. došli do kraja pregovora", izjavila je premijerka Kosor uoči puta u Bruxelles, gdje će čelnici EU-a na svom summitu u četvrtak i petak potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpsivanje ugovora o pristupanju do kraja ove godine.

U četvrtak će premijerka Kosor sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke, a u petak na kraju dvodnevnog summita 27 čelnika zemalja članica EU-a sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu Viktorom Orbanom. Nakon toga sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Premijerka će se u petak zasebno sastati i s povjerenicom za pravosuđe Vivian Reding.

"Bit će to prigoda da svima njima zahvalim ne samo na potpori, nego i na činjenici da su prepoznali napore koje je Hrvatska učinila i reforme koje je ostvarila", rekla je Kosor.

Ona je pozdravila porast eurooptimizma u Hrvatskoj, što pokazuju posljednja istraživanja javnog mnijenja.

"Drago mi je što se ostvaruje ono što sam cijelo vrijeme tvrdila, prije svega, da možemo završiti pregovore do kraja lipnja u vrijeme kada su to mnogi osporavali, kada su mnogi htjeli vladu gurnuti u prijevremene izbore i kada su je rušili. Ja sam tvrdila da tehnička vlada neće moći završiti pregovore i da taj cilj ne bismo ostvarili. Isto tako sam tvrdila da će potpora građana početi rasti kada iz Europske komisije, iz EU-a dođu prvi jasni signali o tome da se naš trud prepoznaje i to se upravo sada događa te sam sigurna da bi istraživanja i u nadolazećim danima pokazala da potpora raste".

Prema istraživanju koje je za RTL proveo GFK, u posljednjih mjesec dana potpora hrvatskih građana članstvu u EU porasla je i sada iznosi 51 posto, a broj protivnika i broj neodlučnih smanjio se za po tri posto. Prema istom istraživanju, najzaslužnijom za završetak pregovora građani smatraju premijerku Kosor.

Ona je istaknula da su pregovori dugo trajali, da je u tom razdoblju bilo uspona i padova i da su prije dvije godine bili potpuno blokirani, ali da je sada vidljiv veliki napredak u svim područjima.

"Mislim da je napravljen napredak u svim područjima, osobito bih istaknula pravosuđe, borbu protiv korupcije, protiv kriminala i ukupne reforme u pravosuđu. Zadovoljna sam što su ti procesi prepoznati, a najvažnije je što su procesi nepovratni i to je temelj za borbu za ljudska prava svakog čovjeka. Duboko sam svjesna da i dalje moramo raditi. Jako sam sretna i zadovoljna i ovaj završetak pregovora posvećujemo hrvatskim braniteljima", rekla je predsjednica vlade.

Ona se osvrnula i na rješavanje slovenske blokade u pregovorima, zbog koje je Hrvatska sredinom 2009. godine imala samo sedam zatvorenih poglavlja.

"Kada sam preuzela vladu, pregovori su se činili beznadno blokiranima i prvo što sam učinila bilo je deblokirati pregovore preko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Tada je za to trebalo dosta hrabrosti, ali najvažnije je to što smo pokazali da se Hrvatska, odnosno većina u parlamentu koja me je podržala, zna europski ponašati u rješavanju problema oko graničnog spora koji je na stolu stajao punih 18 godina bez ikakvih vidljivih rezultata"", rekla je.

Premijerka je naglasila da je Hrvatska imala poseban put prema članstvu u EU - ona je prva zemlja nakon Grčke koja će ući sama, a ne u skupini zemalja, prva zemlja koja je imala mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, za čije su ispunjavanje potrebne teške reforme, prvo zemlja koja je pregovarala u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, jer je ranije to poglavlje bilo spojeno s unutarnjim poslovima.

"Uz to treba dodati teško nasljeđe nametnutog rata, ratnih zločina, povratka izbjeglica i sada smo sve uspješno završili iako i nakon potpisivanja pristupnog ugovora treba i dalje raditi kao što će trebati žestoko raditi i nakon što postanemo članica EU-a", rekla je premijerka Kosor.