Na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) koji je odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid te protutužbu Srbije protiv Hrvatske reagirao je i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković. 

Pozitivno i negativno

Naš eurozastupnik smatra pozitivnim to što je ICJ utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima te potvrdio oslobodilački karakter akcije Oluja, no izražava žaljenje odbijanjem tužbe Hrvatske. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-presudom-potvrdeno-srbija-je-a...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-presude-je-jasno-tko-je-agresor-t...

Izjavu eurozastupnika Plenkovića prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički: 

Genocidne radnje u cilju „velike Srbije“

Pozitivno je da je svojom presudom Međunarodni sud pravde ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene „velike Srbije". 

No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske.

Olujom okončan zločinački pothvat tzv. RSK

Odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom je potvrdio odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji kojim se potvrđuje oslobodilački karakter akcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni. Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. 

Povijesna istina o srpskoj agresiji

Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno pridonose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba.