(VIDEO) U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja s Crnom Gorom i to u ranoj fazi pristupnih pregovora s EU. Posebno naglašavam da će EP uputiti poziv Crnoj Gori na brzo i učinkovito rješavanje graničnih pitanja, posebice granice na Prevlaci! - kazala je voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica na strasburškom zasjedanju u raspravi o Izvješću o napretku Crne Gore za 2014. godinu.

Svi amandmani uvršteni!

Na plenarnoj sjednici EP-a predstavnici Vijeća EU, Europske komisije i europarlamentarci pohvalili su ostvareni napredak Crne Gore na svom europskom putu, ali su i ukazali na ono što EU dalje očekuje od crnogorskih vlasti. Naša eurozastupnica Šuica izrazila je, također, zadovoljstvo jer su svi amandmani na Izvješće o napretku Crne Gore hrvatske EPP delegacije uvršteni u tekst Rezolucije - bilo kompromisno ili samostalno.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/amandmani-i-na-izvjesce-o-napretku-crne-gore 

Pravična naknada za hrvatske logoraše!

Šuica je u više navrata apelirala na adekvatnu i pravičnu odštetu hrvatskim logorašima te izrazila zadovoljstvo da je i njihov vapaj za pravdom uvršten u tekst Rezolucije: 

- Iako je nemoguće kompenzirati boli uzrokovane mučenjem prije samo dva i pol desetljeća u crnogorskim koncentracijskim logorima, ohrabruje činjenica da je u tekst Rezolucije ipak uvršten apel Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora iz Dubrovnika za adekvatnom i pravičnom odštetom hrvatskih logoraša u Crnoj Gori, ali i sukcesija objekata bivše JNA. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/poruka-crnoj-gori-rijesiti-prevlaku-i-pravic...

Potpora i iskustva RH! 

Za kraj je Šuica istaknula da je važno provesti učinkovite istrage o ratnim zločinima u skladu s međunarodnim normama te dodala da EU očekuje od Crne Gore učinkovito provođenje zaključaka EP-a, dok će s druge strane Hrvatska i dalje podupirati europski put dijeleći bogato iskustvo u pregovorima s EU. 

Vrijedi istaknuti da EP u Izvješću prepoznaje Boku Kotorsku kao multietničku sredinu te poziva crnogorske vlasti na očuvanje i zaštitu multinacionalnog identiteta toga područja.