Ovo je dobra prigoda da se ponovi važnost ravnomjernog regionalnog razvoja svih članica Europske unije i potrebe smanjivanje nejednakosti među njima - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković iz Bratislave, uoči sastanka na visokoj razini zemalja „Prijatelja kohezije“.

Predstavnici 16 zemalja EU-a koje sačinjavaju skupinu „Prijatelja kohezije“ okupili su se s namjerom da pošalju jasnu političku poruku da se protive rezanju kohezijskih sredstava, inače namijenjenih smanjivanju razlika između bogatijih i siromašnijih zemalja Unije, u novome višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027.

Plenković i još 7 premijera

U Bratislavi su zajedno Plenković i još 7 premijera - Češke, Estonije, Mađarske, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke.

- Naša će poruka biti da u idućoj financijskoj perspektivi za razdoblje od 2021. do 2027. upravo kohezijska sredstva budu stvarni zamašnjak rasta gospodarstva i razvoja na nacionalnoj razini! Jasno je da Hrvatska ne pristaje na prijedlog da u sklopu kohezijske politike dobije oko 6 posto manje nego u sadašnjemu višegodišnjem proračunu - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Sastanak u Bratislavi održava se uoči prosinačkog summita EU-a, a „Prijatelji kohezije“ namjeravaju potpisati zajedničku deklaraciju.

I Europski parlament protiv smanjenja

Podsjetimo da je Europski parlament, uz snažni angažman HDZ-ovih zastupnika, već odbio prijedlog višegodišnjeg proračuna Europske komisije jer bi se prema njemu, osim onih kohezijskih, smanjila i sredstva za ruralni razvoj i poljoprivredu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/dugorocni-proracun-eu-mora-i-dalje-poticati-rast-u-manje-razvijenim-clanicama-povratak-u

Hrvatskoj je poljoprivreda bitna!

Hrvatskoj je poljoprivreda bitna, i kao članica protivimo se smanjenju EU proračuna za ruralni razvoj! To više jer naša obiteljska gospodarstva upravo iz EU programa dobivaju sredstva kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - također su poručili predsjednik Plenković i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu na nedavnom sastanku u Zagrebu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatska-podrzava-napore-europske-komisije-vezane-uz-zpp-zelimo-da-omotnica-za-poljoprivredu-ostane-na-istoj-razini/24782