Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom) Dubravka Šuica sudjeluje u Prištini u radu 1. sastanka zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prudruživanje.

EU i Kosovo

Budući da je početkom travnja Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, stekli su se uvjeti za održavanje ovog sastanka. Teme - odnosi između EU i Kosova, politički dijalog i funkcioniranje demokratskih institucija, ali i odnosi sa susjedima te regionalna suradnja s posebnim naglaskom na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Isto tako, razgovara se o gospodarskom napretku uzimajući u obzir vladavinu prava te borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Kako osnažiti mlade i pomoći u borbi protiv radikalizacije, kako zaštititi ljudska prava, posebno osjetljive skupine, ali i pluralizam medija - sve su to teme koje zaokupljaju eurozastupnike svih političkih skupina te predstavnike vlasti i opozicije u Skupštini Kosova.

Liberalizacija viznog režima

Šuica je naglasila potrebu nastavka dijaloga između Srbije i Kosova kao i liberalizacije viznog režima za državljane Kosova.

- Bilo bi važno uložiti diplomatske napore kako bi preostalih pet EU država (Španjolska, Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska) priznale nezavisnost Kosova, ali i da se nastavi dijalog između Prištine i Beograda. A sve kako bi se, između ostalog, implementirao zakonodavni sustav na sjeveru Kosova sukladan sporazumu iz Bruxellesa. Najvažnije je, ipak, pitanje liberalizacija viznog režima - kako bi državljani Kosova stekli prava kao i ostali iz ove regije te kako se ne bi osjećali diskriminiranim. Glavna prepreka za provedbu ostaje pak granični spor s Crnom Gorom.

Sastanak s visokim dužnosnicima

Članovi delegacije EP-a sastali su se i s premijerom Isom Mustafom, predsjednikom parlamenta Kadriem Veseliem, predsjednikom Kosova Hashimom Thaciem, kao i predstavnicima nevladinih organizacija te su sudjelovali u razmjeni mišljenja s veleposlanikom EU-a na Kosovu Samuelom Žbogarom.

Povjerenik Europske komisije zadužen za proširenje, susjedstvo i nastavak pregovora Johannes Hahn također je sudjelovao u radu zajedničkog Odbora te je pritom istaknuo da je Kosovo na dobrom putu, ali mora raditi na prioritetima i provedbi sporazuma vođenih uz asistenciju Bruxellesa.