(VIDEO) BiH. Nakon Dubrovačko-neretvanske županije, kandidati „plave skupine“ Dubravka Šuica, Ivan Sablić i Željana Zovko - kojima se pridružio predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač - kampanju su nastavili u našoj drugoj domovini, kako je često naziva predsjednik Karamarko. Prva postaja - Tomislavgrad. Najprije druženje s građanima, a onda predizborni skup.

Prekretnička rezolucija o BiH

Ivan Sablić, jedini predstavnik iseljeništva na svim eurolistama, otvorio je skup pozivom na što veći izlazak na izbore. 

 - I Hrvati iz BiH jedino na našoj listi imaju svog kandidata. Pardon, kandidatkinju. Pozivam vas da 25. svibnja u što većem broju izađete na izbore!

A upravo je međunarodna tajnica HDZ-a BiH i rođena Mostarka Željana Zovko ta kandidatkinja. Najveći dio govora posvetila je našim Briselcima, koji su se u Europskom parlamentu ustrajno zauzimali za ravnopravnost naših sunarodnjaka u toj državi. Među inim, odigrali su vrlo važnu ulogu i pri donošenju Rezolucije EP-a o BiH: 

- Moje kolege apsolutno su surađivali s HDZ-om BiH, upoznali se sa svim našim problemima i borili se za naše interese. Opravdali su povjerenje koje im je ukazano! Prije nekoliko mjeseci izglasana je prekretnička Rezolucija kojom se u EU promijenila slika o Hrvatima u BiH - dotad su naši komunikacijski kanali u inozemstvu bili zatvoreni, kao u vrijeme rata. 

Glas BH-Hrvata u Bruxellesu

Završni govor održala je dosadašnja voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica:

- U deset mjeseci mandata stavljali smo u prvi plan ono što vas tišti i repozicionirali hrvatsku vanjsku politiku u odnosu na zemlje jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na BiH. U spomenutoj rezoluciji, koju je kao predlagateljica potpisala naša velika prijateljica Doris Pack, ugrađeni su i amandmani HDZ-ovih eurozastupnika. To je prvi korak za ostvarenje vašega i našega ključnog cilja - za osiguranje stvarne, a ne samo deklarativne ravnopravnosti!

Bogat dan nastavljen je posjetom franjevačkom samostanu te tvornici armaturnih mreža  „Nevistić commerce“ u obližnjem Kolu. 

Preko Bruxellesa do naših prava

Sljedeća postaja - Mostar. Naš pobjednički tim susreo se u Domu HDZ-a BiH s čelnikom Zaklade Konrad Adenauer za BiH Karstenom Dümmelom te pribivao njegovom predavanju u povodu Dana Europe. 

http://www.hdzbih.org/vijesti/6125-uprilien-susret-kandidata-hdz-ove-koalicijske-liste-za-eu-parlament-s-vodstvom-hdz-a-bih-i-direktorom-predstavnitva-zaklade-konrad-adenauer-dr-karstenom-dummelom-u-domu-hdz-a-bih-u-mostaru.html

Program je završen veličanstvenim skupom u prepunoj dvorani Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“. Okupljene su, uz HDZ-ove kandidate, pozdravili i prvi čovjek mostarskog HDZ-a BiH Slađan Bevanda te koalicijski partneri Ruža Tomašić (HSP AS), Ivan Tepeš (HSP AS) i Marijana Petir (HSS). 

Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata. Jednodušna poruka - ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH!

SABLIĆ: Diskriminirani na izborima

Hrvati u BiH su diskriminirani jer se prije glasovanja moraju registrirati. No ja vas molim da to i učinite, jer su ovi izbori važni kako bi se aktualnoj vladi u Hrvatskoj pokazalo u kojem smjeru želimo ići. Ovo je velika prilika za Hrvate u BiH jer - iako ne živite u EU - u njoj možete imati svoga predstavnika. Vaš se glas mora čuti!

ŠUICA: Preustroj BiH

Hrvatski narod ovdje je de iure konstitutivan i ravnopravan, ali de facto to nije tako. Europi nije svejedno što se događa na njenim granicama, a upravo su naši zastupnici senzibilizirali međunarodnu javnost za problem BH-Hrvata. Uvijek smo dizali glas, koristili sve raspoložive mehanizme kako bismo zaštitili vaša prava. Protiv smo sarajevskog unitarizma i srpskog separatizma, a za federalizam u kojem ćete biti ravnopravno zastupljeni!

ZOVKO: Ne odustajemo od Europe!

Ja nisam predstavnica samo Hercegovaca i Mostaraca, nego svih krajeva BiH i svih onih koji su morali napustiti našu zemlju. Zbog istine o tome što je naš rat bio, s ovog mjesta pozdravljam našu šestorku u Haagu. Ovdje se povijest nikada nije razriješila i ona je uzročnik mnogih frustracija. Nema nam budućnosti dok ne razriješimo prošlost. Europi bih poručila da Hrvati iz BiH ne odustaju od nje! 

Nakon Tomislavgrada i Mostara, naši kandidati kampanju nastavljaju danas u Žepču i Kiseljaku.