U Europskom parlamentu jučer je održana radionica u sklopu programa LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement - Financijski instrument za okoliš) - kojim je supredsjedala voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Prioriteti do 2020.

Radionica je održana s ciljem informiranja članova Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta i svih sudionika provedbe LIFE programa 2014.-2020. o prvim rezultatima integriranih LIFE projekata. Stručnjaci su, također, pokušali odgovoriti na pitanje kako novo izdanje LIFE-a pridonosi jačanju zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena na najučinkovitiji način. Na radionici su predstavljene i mogućnosti financiranja unutar LIFE programa kao i prioriteti do 2020. godine.

Brojni stručnjaci

Podsjetimo, program LIFE je financijski instrument čiji je cilj doprinijeti zaštiti okoliša u državama i regijama diljem Europske unije za borbu protiv klimatskih promjena i za promicanje bioraznolikosti, poboljšanje okoliša, zdravlja i kvalitete života, promicanje održivog korištenja i upravljanja prirodnim resursima i otpadom, te podizanje razine svijesti za koje je predviđeno oko 3,5 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Nizom projekata, osmišljenih kako bi se olakšao prijelaz na kružno gospodarstvo, program LIFE financirajući projekte ujedno čini i platformu za razvijanje i razmjenu najboljih primjera iz prakse u zaštiti okoliša.

U radionici su sudjelovali stručnjaci iz Europske komisije, Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća, Europske investicijske banke (EIB) kao i predstavnici programa LIFE iz Njemačke, Poljske, Danske i Italije.

Obuhvaćene važne teme

Šuica je naglasila važnost uspješne provedbe LIFE projekta:

- Iznimno mi je drago što se uz pomoć ovakvih projekata pridonosi zaštiti okoliša. Obuhvaćene su važne teme poput izvora energije, bioraznolikosti, upravljanja okolišem i informacijama, ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama te klimatskog upravljanja. Osobno se zalažem se za bolju kvalitetu života građana koju ćemo postići budemo li se brinuli o okolišu, otpadu, kvaliteti zraka te ostalim elementima koji čine zdraviji okoliš.

Kontinuirana izobrazba

Podsjetimo, Republika Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije se tek susrela sa LIFE programom prije četiri godine. Od 2013. do 2017. godine odobreno je 15 projekata za LIFE financiranje od čega su četiri projekta na kojima su hrvatski sudionici nositelji te još 11 projekata na kojima su hrvatski sudionici partneri. Uz povećanu apsorpciju odobrenih projekata, porastao je i broj prijava od strane hrvatskih organizacija. Vrijednost prijavljenih projekata  za 2017. iznosi oko 90 milijuna eura, gdje udio financiranja Europske unije iznosi oko 50 milijuna eura. Za usporedbu, prošle godine je taj iznos bio oko 38 milijuna eura. Stoga, iščekuju se optimistični rezultati implementacije LIFE programa u Republici Hrvatskoj i na tome također treba zahvaliti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koje upravo putem LIFE programa provodi kontinuiranu izobrazbu zainteresiranih sudionika.