U portugalskoj Albufeirai od 16. do 18. lipnja održali su se studijski dani Kluba Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u Europskom parlamentu, na temu „Rast i zapošljavanje: strategija 2014-2019“. Uz mnogobrojne ugledne europske dužnosnike, na konferenciji je sudjelovala i jaka narodnjačka ekipa iz Hrvatske - Dubravka Šuica (voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u), Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Zdravka Bušić i Marijana Petir (HSS). 

Weber, Van Rompuy, Barroso, Daul…

Konferenciju je otvorio novoizabrani predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber (bavarska Kršćansko-socijalna unija /CSU/), a naglasak je bio na političkoj strategiji Kluba u novom sazivu Europskog parlamenta do 2019. godine. 

Uz Webera, koji je predsjedavao skupom, europučanima su se obratili i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prvi čovjek EPP-a Joseph Daul, mađarski premijer Viktor Orban, portugalski Pedro Passos Coelho, finski Jyrki Katainen... 

Socijalno-tržišni model 

U vremenu kada se EU susreće s brojnim izazovima i velikom nezaposlenošću, raspravljalo se i o političkim izazovima s kojima će se Unija suočiti u razdoblju od 2014. do 2019. te kako se s njima uspješno nositi. Glavni je fokus na rastu i zapošljavanju putem socijalno-tržišnoga ekonomskog modela i jačanju vanjskopolitičke dimenzije EU na svjetskoj sceni. 

Cilj EPP-a jest i steći još veće povjerenje građana u svim državama članicama. Stoga se razgovaralo i o osnaživanju odnosa s nacionalnim parlamentima jer EPP - kao političko srce i najutjecajnija grupacija Unije - želi mijenjati i unaprijediti Europu.