Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač prokomentirao je za današnju Slobodnu Dalmaciju nove, blago rečeno, disonancije unutar Kukuriku vlade. A i činjenicu da je (i inače) rasredišteni premijer Milanović ponovno sam sebi skočio u usta. 

Riječ je, dakako, o zakonu kojim je Srbija proglasila nadležnost (tzv. univerzalna jurisdikcija) za suđenja za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Zakonu uslijed kojeg u beogradskom zatvoru leži hrvatski branitelj Veljko Marić.

Lud zbunjenog

Uistinu se ne zna tko je tu lud. Nakon što je SDP-ova vlada službeno odbila prijedlog 57-ero sabornika, uglavnom HDZ-ovih, da Srbiji uvjetuje europski put povlačenjem „imperijalnog“ zakona, Milanović je pred novinarima jučer izjavio suprotno - da je povlačenje toga istog zakona jedan od uvjeta za srbijansko članstvo u EU! No pritom se ni riječju nije osvrnuo na to da je dan prije njegova potpredsjednica Vesna Pusić najavila da „RH ne postavlja Srbiji nijedan novi uvjet“!?

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-cas-uvjeti-srbiji-cas-ne-milanovice...

Kovačevu izjavu prenosimo u cijelosti, onakvu kakvu je poslao Slobodnoj Dalmaciji. Međunaslovi su urednički:

Tko pije, a tko plaća? 

Kao prvo, to da ministrica i potpredsjednica Vlade Pusić kaže jedno, a premijer Milanović - na nagovor ministra Miljenića - nešto drugo, ponovno dokazuje da je Vlada i na vanjskopolitičkom planu raštimani orkestar. Ili narodski rečeno, da se ne zna tko pije, a tko plaća. To smo nedavno imali i u slučaju privremenog puštanja na slobodu za ratne zločine optuženog Vojislava Šešelja, kada je predsjednik u odlasku Josipović rekao jedno, predsjednik Vlade nešto drugo, a ministrica Pusić pak nešto treće. 

Instant dodvoravanje biračima 

Drugo, što se tiče same najave predsjednika Vlade Zorana Milanovića da Hrvatska neće dopustiti da Srbija sa zakonom o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine uđe u Europsku uniju, volio bih vjerovati da je ovog puta zaista ispekao pa rekao. Volio bih da nije riječ o nekakvoj instant izjavi u predizborne svrhe - kako bi se dodvorio biračima nakon gubitka predsjedničkih izbora. 

Amandmani ZA Veljka Marića!

I treće, zastupnici kluba HDZ-a i HSS-a u Europskom parlamentu još su krajem siječnja predložili amandmane na Izvješće o napretku Srbije na putu prema EU i zatražili, među ostalim, da Srbija napusti koncept univerzalne nadležnosti za ratne zločine. Time su opet pokazali da se konzekventno, a ne okazionalno poput nekih, bore za europske vrijednosti - koje su i hrvatske vrijednosti. Ne može Srbija ući u EU umišljajući si da je žandar u jugoistočnoj Europi. Ta su vremena prošla, zahvaljujući hrvatskoj borbi za slobodu i demokraciju.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-euroklub-hdzhss-podnio-12-amandmana-na...