(VIDEO) Primorsko-goranska i Istarska županija. Kandidati „zelene skupine“ pobjedničke koalicijske liste Andrej Plenković, Ivana Maletić i Milivoj Špika (BUZ) prvo su jučer posjetili Gorski kotar. 

Štete sanirati EU novcem 

U Delnicama ih je ugostio predsjednik gradskog HDZ-a Mladen Mauhar i s njim su odmah, ne časeći časa, otišli na teren pomoći rješavati konkretne probleme! S upraviteljem podružnice Hrvatskih šuma Srećkom Petranovićem, naime, razgovarali su o posljedicama šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama. Naši europarlamentarci, i inače temeljito upoznati s problemima koji muče Gorane, otkrili su da se dio štete na šumskom bogatstvu može sanirati novcem iz Europskog fonda solidarnosti. 

Obišli su i Fužine. Zima je, nažalost, bila okrutna prema tom kraju. Ljudima se mora pomoći; EU ima sredstva, samo treba znati kako do njih! I eto nove zadaće pred HDZ-ovim Briselcima, dok se „najbolja vlada do sada“ bavi „peglanjem“ vlastitog imidža i (među)smjenama ministara, a župan Komadina „mirenjem“ sa svojim partijskim šefom. 

Vin(ograd)ari i ruralni razvoj

Sljedeća postaja - Poreč: otvorenje 21. međunarodnog sajma vina Vinistra te razgovori s  izlagačima i posjetiteljima o problematici vinarstva, vinogradarstva, poljoprivrede, ruralnog razvoja... Dakako, teme s kojima su i Maletić i Plenković itekako upoznati. Domaćinski su naše kandidate sajmom proveli prvi ljudi istarskog HDZ-a Ivan Bubić, porečkog Nino Smolčić i pulskog Zrinko Kajfež.

O gospodarskim temama bilo je riječi i na presici, s naglaskom na mogućnostima razvoja Istre u kojoj su zbog sporosti i nesposobnosti aktualne državne vlasti mnogi projekti ostali nerealizirani. Grčić je i u ovom kraju  „doktorirao“ na sporosti, a naša stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić navela je tek neke od njegovih „referenci“:

Grčić & Jakovina - šampioni kašnjenja

- Projekt sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Poreču vrijedan 509 milijuna kuna trebao je biti ugovoren još 2012. godine, a nažalost do danas čeka!

Nositelj liste Andrej Plenković je pak na pitanje o zaštiti imena terana izrazio uvjerenje da će RH, unatoč kašnjenju i početnom nesnalaženju nadležnog ministarstva, uspjeti u dogovoru s Europskom komisijom privesti priču sretnom kraju:

- Za teran, kao i za prošek, snažno smo lobirali u EP-u, iznosili jasne argumente. I dalje ćemo se u Bruxellesu i Strasbourgu boriti za svaki autohtoni hrvatski proizvod!

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-istrani-ne-trebaju-strahovati-zbog-terana-428550

SDP - Stalna Diletantska Prevara

Pobjednički tim potom se u Poreču sastao s poduzetnicima koji su svjedočeći o vlastitim iskustvima potvrdili ono na što Plenković i Maletić konstantno i dobronamjerno upozoravaju: u Hrvatskoj nema povoljnih uvjeta za poduzetništvo. I to treba hitno promijeniti! Zaslugom diletantske politike Banskih dvora, gospodarstvenici ne mogu dugoročno planirati ulazne vrijednosti te stoga ni razvoj svojih projekata. Maletić:

- Kada Vlada najavljuje velike strane investitore i hvata ih za rukave po inozemstvu, obećavajući da će oni potaknuti rast - to je čista obmana! Na cijelom zapadu gospodarstvo dižu domaći mali i srednji poduzetnici. Kada su oni sami zadovoljni - to je najbolja preporuka za strane ulagače!

Aferama rastočena partija

Skup u Puli. U duhu Dana Europe koji se 9. svibnja slavi u spomen na predstavljanje Schumanove deklaracije, Plenković je u govoru podsjetio okupljene da je EU osnovana na demokršćanskim vrijednostima. Ali se i osvrnuo na Kukuriku listu:

- SDP nakon niza afera kao da poručuje da se sa svojom listom već unaprijed predao na izborima za EP! HDZ će pak ostvariti tri posve jasna cilja. Prvi, da Jean-Claude Juncker, dugogodišnji luksemburški premijer, postane predsjednik Europske komisije. Drugi, da naša lista osvoji najviše glasova, a treći, da HDZ pojedinačno osvoji najviše mandata. Siguran sam u uspjeh!

Sasjekli u korijenu

Potom još jedan predizborni skup - u Rijeci. Dvorana je bila premala sve koji su htjeli biti na predstavljanju naše euroliste. U svojstvu domaćina nazočnima su se obratili čelnik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković, riječkog Lucijan Vukelić te zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet.

A dosadašnja - i buduća! - HDZ-ova eurozastupnica Maletić pažnju je posvetila rebalansu proračuna (petom za mandata SDP-a!) kojim su smanjena sredstva za poljoprivredu, turizam, drvnu i metaloprerađivačku industriju...

- Ova vlada i najmanje naznake ploda sasijeca u korijenu kako bi bila sigurna da ništa neće izrasti!

Nakon Primorsko-goranske i Istarske županije, kandidati naše pobjedničke koalicijske liste danas će pohoditi Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.