Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je jučer rasprava o rezoluciji o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Zajednička budućnost

Naša eurozastupnica Željana Zovko u svom je istupu na plenarnoj sjednici istaknula da je na prethodnim rezolucijama EP ukazao kako je federalizam - a ne unitarizam ili separatizam - jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u BiH.

- To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dva desetljeća dugog traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle teški rat i traže zajedničku budućnost uz uvažavanje svojih različitosti. Protivnici tog srednjeg puta, odnosno federalizma, nude iste politike koje ne daju nikakve rezultate već dvadeset godina od Daytonskog pariškog sporazuma.

Poštovati načela federalizma

Dodala je pritom kako je konstitutivnost tri naroda temelj Daytonskog sporazuma - njen integrativni faktor i jamac stabilnosti zemlje.

- Promjena izbornog zakona na temelju načela federalizma i legitimne zastupljenosti je prvi korak ka povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike. Potom slijedi provedba presuda Ustavnog suda - koje će vratiti demokraciju u lokalnu zajednicu kao što je slučaj u Mostaru, gradu taocu dugo godina nametnutog Statuta, koji se pokazao neustavnim.

Zaključno, eurozastupnica Zovko kazala je da se nada  otvaranju šire rasprave o izmjeni Ustava koji će konačno tri naroda u BiH učiniti ravnopravnim i sigurnim.

GLASOVANJE O REZOLUCIJI

Glasovanje o Rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu održat će se danas u 12:00.