Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač sudjelovao je ovog tjedna u Sarajevu na sastanku Izvršnog odbora Međunarodne demokratske unije (International Democrat Union - IDU), globalne asocijacije koja okuplja više od 80 narodnjačkih i demokršćanskih stranaka iz cijelog svijeta. Domaćini su bili Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog progresa (PDP).

Dr. Kovač se na skupu susreo s članovima Predsjedništva BiH svih triju konstitutivnih naroda, koji su ujedno i predsjednici bosansko-hercegovačkih stranaka u pridruženom članstvu EPP-a: prof. dr. Draganom Čovićem (HDZ BiH), Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Mladenom Ivanićem (PDP).

Novi predsjednik iz Novog Zelanda

Na sastanku Izvršnog odbora prvi je put sudjelovao i novoizabrani predsjednik Međunarodne demokratske unije - novozelandski premijer John Key (Nacionalna stranka Novog Zelanda).

Međunarodna demokratska unija s oduševljenjem je pozdravila pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u RH te je izabranoj predsjednici i HDZ-u na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom uputila srdačne čestitke.

O europskom putu BiH

Sastanak je bio posvećen političkoj situaciji u BiH, perspektivama približavanja zemalja europskog jugoistoka Europskoj uniji, regionalnoj sigurnosti i širim euroatlantskim izazovima te suzbijanju ekstremizama i promicanju integracije u multietničkim društvima. Međunarodni tajnik dr. Miro Kovač govorio je o perspektivama integracije zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju te kao glavni preduvjet koji trebaju ispuniti naveo izgradnju djelotvorne pravne države.

Dvjema izjavama IDU je pozdravio novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini i upozorio na važnost slobodnih izbora i konsolidacije demokracije za stabilnost Zapadnog Balkana.