(VIDEO) Zadarska županija. Sadržajno ispunjeni dan u županiji u kojoj HDZ nikada nije izgubio vlast kandidati „plave“ skupine naše koalicijske liste Dubravka Šuica, Ivan Sablić i Ivica Tolić okrunili su tribinom „Zadar i Hrvatska u Europskoj uniji“ u Kazalištu lutaka.

Vlada je smjenom kompetentnih kadrova urušila institucije, nema strateškog planiranja, lokalni projekti su blokirani - sukus je to poruka dogradonačelnika Zvonimira Vrančića, pročelnika (gradskog) Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlića, koalicijskog partnera Gorana Dodiga, predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke, i župana Stipe Zrilića. 

Zadar kao primjer uspješnosti

No iza županijskih i gradskih vlasti mnogi su „opipljivi“ rezultati. Stoga gradonačelnik (i predsjednik županijskog HDZ-a) Božidar Kalmeta ima puni legitimitet pozivati na smjenu neuspješnih - na smjenu Milanovićeve vlade koja je poreznim terorom bacila gospodarstvo na koljena. Poruka je jasna: 

- Žitelji naše županije 25. svibnja imaju izbor: birati naše kompetentne kandidate ili one Kukuriku koalicije, politike koja je u dvije i pol godine dovela Hrvatsku na dno dna u svakom pogledu! Hoćemo li podržati Vladu koja je u ovoj zemlji ubila svaku sigurnost? Tko će investirati u državu u kojoj se svakih mjesec dana mijenjaju zakoni? Podržite našu listu i maknimo ovu nesposobnu vladu na demokratski način!

Josipovićeva kamuflaža

Šuica, dosadašnja voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u, istaknula je da ne sumnja u pobjedu, ali su bitne što veća izlaznost i mobilizacija biračkog tijela kako bi se još više osnažio legitimitet naših europarlamentaraca: 

- Prošle godine je Ivo Josipović „zakamuflirao“ izbore, odvojivši one europske od lokalnih. Tako je pokušao umanjiti ovaj europski projekt! Zato smo i obilazili cijelu Hrvatsku i objašnjavali ciljeve HDZ-a u EP-u. Naša mala delegacija zaposlila je 55 mladih asistenata, a 102 stažista mjesec dana je radilo u našim uredima u Bruxellesu i Strasbourgu. Kao hrvatskoj delegaciji, cilj nam je bio približiti EP našim građanima.

Sablić, inače gospodarski diplomat, osvrnuo se na probleme na koje je nailazio u razgovorima s potencijalnim ulagačima: 

- Dok nismo bili članica, nailazili smo na apriornu zadršku investitora. Nakon ulaska u EU, trebala se promijeniti perspektiva poslovnih ljudi. U Njemačkoj smo vodili pregovore o konkretnim projektima, pripremili ugovore... no onda su sve to srušili s lex Perković!

Srbiji isti kriteriji

A kako bi Hrvatska trebala izgledati iz perspektive onih koji su 90-ih stavili život na raspolaganje Domovini, pojasnio je komodor Tolić: 

- Volio bih više od 20 godina nakon rata vidjeti jasnu strategiju razvitka o kojoj bi se postigao konsenzus. Volio bih vidjeti i jasno riješene vanjsko-političke prioritete prema Srbiji i ostalim državama u našem okružju. Mi branitelji podržavamo europsku orijentaciju naših susjeda, ali ne možemo pristati da se kriteriji smanjuju. Neka se pitanja moraju riješiti: naši nestali, granica na Dunavu, oteto blago, ratna odšteta... 

Nitko nema pravo stajati sa strane! 

Završni govor na skupu održao je zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet. Posvetio se uglavnom žalosnim posljedicama Milanovićeve ekonomske politike: 

- Hrvatska se nije nikada nalazila u goroj situaciji! U državi je 400.000 nezaposlenih, mladi svoju budućnost sanjaju izvan Domovine, umirovljenici si ne mogu priuštiti jedan topli obrok dnevno, branitelji se pitaju zašto su se borili, zašto su njihovi prijatelji ginuli! Znate li koliko će roditelja noćas razmišljati kako vratiti ratu kredita ili platiti djeci kartu za autobus do škole?! Ne može SDP-ova vlada riješiti problem - jer je ona sama problem! Svi ste nam potrebni, ovo su preozbiljni trenuci za Domovinu i nitko nema pravo stajati sa strane! Sve što učinimo ili ne učinimo jednog ćemo dana podastrijeti kao račun svojoj djeci!

Nakon Zadarske županije, kandidati naše koalicijske liste kampanju danas nastavljaju u Šibensko-kninskoj.