Eurozastupnik Andrej Plenković (ujedno i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a) za Večernji list komentirao je odluku Sudskog vijeća Haškog suda koje je odbilo zahtjev tužiteljstva da Vojislava Šešelja vrati u haški pritvor. Pritom je izrazio razočarenje da suci očito ne razumiju ili ne žele razumjeti utjecaj i posljedice Šešeljeva govora mržnje, omalovažavanje žrtava i svjedoka, kao i njegovo vrijeđanje vukovarske žrtve na obljetnicu Dana sjećanja. Kao što je Plenković jasno i argumentirano istaknuo, ovom odlukom narušena je vjerodostojnost Suda te ne pridonosi ostvarenju ciljeva zbog kojih je Sud osnovan. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-seselju-je-mjesto-iza-resetaka-ako...

Izjavu eurozastupnika Plenkovića prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Pogrešna procjena Suda!

Izražavam žaljenje sadržajem objavljene odluke Raspravnog vijeća Haškog suda kojom je odbijen zahtjev Tužitelja. Razočaran sam Odlukom koja, po mom mišljenju, dodatno narušava vjerodostojnost Suda i ostavlja nedvosmislen dojam o dvostrukim kriterijima pri privremenom puštanju na slobodu.

Iz sadržaja odluke razvidno je da Raspravno vijeće predbacuje Tužiteljstvu propust da nije podnijelo žalbu na Nalog o privremenom puštanju na slobodu od 6. studenoga 2014. Suštinski smatram da je Raspravno vijeće pogrešno ocijenilo da Šešelj svojim govorom mržnje nije utjecao na svjedoke i žrtve (točka 13) i time prekršio uvjete puštanja na slobodu.

Sramotno vrijeđanje Vukovara!

Čini mi se da suci pod dojmom stalne agresivne Šešeljeve retorike tijekom procesa očito ne razumiju ili ne žele razumjeti kakav utjecaj i posljedice ima njegov govor mržnje i omalovažavanje žrtava i svjedoka - kada ga on izgovara s privremene slobode iz Beograda - a pritom vrijeđa vukovarske žrtve na obljetnicu Dana sjećanja.

Napominjem da Tribunal i inače, a posebice oko ovakvih odluka koji se ne tiču samog utvrđivanja krivnje, mora voditi računa i o procesu restorativne pravde na prostoru bivše SFRJ, koji se ozbiljno narušava ratnohuškačkim izjavama.

S ovakvim odlukama Sud ne pridonosi ostvarenju ciljeva zbog kojih je osnovan.

GLASNE REAKCIJE OD POČETKA!

Podsjetimo na veliki uspjeh Plenkovića, koji je bio inicijator rezolucije „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“, u kojoj je jasno i argumentirano osudio ne samo Šešeljeve ratnohuškačke istupe, nego i znakovitu šutnju službenog Beograda. A koju je EP usvojio golemom većinom.

hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-seselju-i-sutnji-srbijanskih-vlasti