Pobijedivši na natječaju koji je organizirala HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica, Martina Petrović iz okolice Našica, uzgajivačica crne slavonske svinje, izborila je europsko finale koje će održati 28. i 29. siječnja u Bruxellesu. Konkurencija je žestoka - najbolji stočari, ratari, vinari, vinogradari i ribari iz cijele EU, a koji su mlađi od 40 godina. Ako naša predstavnica pobijedi, pripast će joj 10.000 eura. Martini držimo fige! 

Početkom prosinca 2013. ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice - koja je ujedno i ambasadorica mladih poljoprivrednika Europske pučke stranke u RH - otvorio je natječaj „Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj“. Vrijedi se prisjetiti što je tada Šuica izjavila:

Prvi put u povijesti

- Odabir ću prepustiti struci, tj. znanstvenicima i Udruzi mladih poljoprivrednika Hrvatske (UMPH). Pozivam stočare, ratare, vinare, vinogradare i ribare koji su mlađi od 40 godina da se prijave na natječaj. Jer, pobjednik automatski ulazi u izbor, prvi put u hrvatskoj povijesti, za najboljeg mladog poljoprivrednika u cijeloj EU! Prilika je to da pokažemo najbolje što ima, da se naši inovativni i kreativni proizvođači predstave u Bruxellesu.

Obećano - učinjeno! Stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr. Ivo Grgić i dr. Mario Njavro (Agronomski fakultet u Zagrebu), dr.  Snježana Tolić (Poljoprivredni fakultet u Osijeku) te predsjednik UMPH- a Jan Marinac pregledalo je više od dvjesto prijava (200!) i jednoglasno odlučilo da je Martina Petrović, uzgajivačica crne slavonske svinje (tzv. fajferice) iz Vukojevaca pokraj Našica, najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj!

Ostati u svojoj zemlji

- Zahvaljujem se od srca stručnom žiriju i gospođi Šuici koja se ovim natječajem, i ne samo njim, zauzela za nas mlade poljoprivrednike. Velika je odgovornost predstavljati svoju domovinu, i to ni više ni manje nego u Europskom parlamentu! Zahvaljujem i doktorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo napredovali, unapređivali proizvodnju, a ne napuštali, poput na žalost premnogih, svoju zemlju i rodni kraj - poručila je Martina Petrović, vidno uzbuđena nakon što je na svečanosti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu doznala da je pobjednica natječaja.

- Hrvatskoj je iz omotnice EU predviđeno 3 milijarde eura za ruralni razvoj, no ova nesposobna SDP-ova vlada gotovo ništa od tih sredstava nije znala povući. Ako ministar Jakovina tako nastavi, bojim se da će hrvatska poljoprivreda jednostavno odumrijeti. No zato nas tješe primjeri poput Martinina, primjeri koje trebaju slijediti i ostali mladi. Poljoprivreda je danas, ako imaš znanje i volju, unosan biznis u EU - naglasila je tom prigodom Dubravka Šuica.

Više od 400 sudionika

Ovjenčana Martina pohodit će Europski parlament 28. i 29. siječnja, gdje će se, u oštroj konkurenciji, boriti za titulu najboljega mladog poljoprivrednika Europe. Natjecanje će se odvijati u sklopu 2. kongresa mladih poljoprivrednika EU (s više o 400 uzvanika!), a na završnoj će svečanosti, osim Martine, sudjelovati još devetero proizvođača iz svih krajeva Hrvatske. 

Ako naša predstavnica pobijedi, pripast će joj 10.000 eura! Nagrada od 7.500 € predviđena je za najodrživiji projekt, kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU. Martini držimo fige!