Kongres je bio vrlo uspješan, EPP ima jasan program kakvu Europu želimo. Europu socijalno-tržišne orijentacije, socijalne pravednosti, gospodarskog prosperiteta. Europu koja podupire malo i srednje poduzetništvo, u kojoj ćemo smanjiti poreze, birokraciju i nezaposlenost. U takvoj jakoj Europi i Hrvatska će biti jaka - za što će se HDZ pobrinuti. Ubrzo. U ova dva bogata dana dobio sam, dobili smo, dodatni motiv da od Hrvatske napravimo snažniju, pošteniju, bogatiju zemlju sa sretnijim ljudima. Hrvatski građani to zaslužuju! - zaključio je predsjednik Karamarko u svome dublinskom dnevniku, objavljenom u današnjem Večernjem listu

U današnjem su Večernjem listu objavljene dnevničke bilješke predsjednika Karamarka s dvodnevnog kongresa EPP-a u Dublinu na kojem je bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker - uz potporu i 12-ero izaslanika naše stranke - izabran za kandidata za predsjednika Europske komisije. Članak prenosimo u cijelosti:

U Dublin sam stigao u srijedu navečer, uoči Izbornog kongresa (6.-7. ožujka) najveće i najsnažnije političke grupacije u EU, grupacije čiji je punopravni član i HDZ - Europske pučke stranke (EPP). Drago mi je što je Kongres (s oko 2000 sudionika iz 39 zemalja) održan baš u Irskoj, prijateljskoj zemlji s kojom nas vežu mnoge povijesne sličnosti. A siguran sam, i sličnosti u budućnosti: upravo je stranka Fine Gael, članica EPP-a, uspjela izvesti svoju zemlju iz krize, zaustaviti proces masovnog iseljavanja, gubitka radnih mjesta i propadanja tvrtki. Zaustaviti sve ono čemu danas, na žalost, svjedočimo u našoj Hrvatskoj. Neke od irskih reformi i mjera znat ćemo kvalitetno primijeniti kada se HDZ vrati na vlast i pokrene gospodarski oporavak.

Susreti, sastanci, razgovori 

Osim za razmjenu dragocjenih iskustava, susreti tijekom kongresa bili su odlična prilika da s našim mnogobrojnim prijateljima i partnerima prokomentiramo situaciju u Hrvatskoj i cijeloj EU, ali i Ukrajini - nezaobilaznoj temi svih razgovora. Dakako, i nadolazeći europski izbori bili su “na dnevnom redu”. 

Nemoguće je pobrojiti sve susrete, sastanke, razgovore... kako moje, tako i ostalih članova HDZ-ova izaslanstva: međunarodni tajnik Miro Kovač; potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner; naši europarlamentarci Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić; saborski zastupnici Davor Božinović i Gordan Jandroković; predsjednik Mladeži Josip Bilaver; direktor Izvršnoga izbornog stožera HDZ-a Dragutin Veselčić. Nas dvanaestero s pravom glasa!

Potpora Junckeru

U četvrtak, naime, birali smo novog predsjednika EPP-a - Francuza Josepha Daula. No, kako je on bio jedini kandidat, usuglašen među svim našim članicama (nacionalnim strankama), mogli smo se i pripremati za sutrašnje izbore - one za EPP-ova kandidata za predsjednika Europske komisije (EK). Tako sam se sastao s bivšim luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom, čiju smo „kandidaturu za kandidata“ za šefa vlade EU javno podržali. 

S obzirom na sukob koji je zbog slučaja Perković i nepoštivanja preuzetih obveza RH imala s EK - sukob za koji vjerujemo da se neće ponoviti - vrlo nam je važno tko će biti njen predsjednik. Dojam koji je g. Juncker ostavio na mene potvrdio je ispravnost naše odluke: radi se o odmjerenoj ali odlučnoj osobi koja zna što želi, svjesnoj svojih znanja i sposobnosti.

Kličko, Pottering & Copé 

Toga istog četvrtka, o čemu su hrvatski mediji već izvještavali, susreo sam se i s Vitalijem Kličkom, predsjednikom Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR). Izrazio sam mu sućut za sve poginule u nedavnim nemilim događajima u Kijevu te dao punu potporu u nastojanjima da se stabilizira situacija u Ukrajini.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-dublinu-susreti-s-klickom-junckerom-merkel-van-rompuyem-daulom

Od tzv. bilateralnih sastanaka - koji se uglavnom odvijaju u stankama kongresnih rasprava i govora - izdvojio bih i onaj s g. Hansom Gertom Potteringom (CDU), bivšim predsjednikom Europskog parlamenta i njegovim neprekidnim zastupnikom od prvog dana do danas. Izrazio je zadovoljstvo što se HDZ pod novim vodstvom konsolidirao i pobijedio na dvama zadnjim izborima. Njemačkoj je političko-gospodarska situacija u Hrvatskoj itekako važna...

Također sam se sastao i s predsjednikom francuskog UMP-a (Savez za narodni pokret) Jean-Françoisom Copéom. Premda nismo poduprli kandidata te stranke (Michel Barnier) za EPP-ova kandidata za predsjednika EK, sastanak je bio vrlo ugodan i koristan. Jer, i u Francuskoj i u Hrvatskoj trenutačno su socijalisti na vlasti te se u obje zemlje uglavnom bave ideološkim temama, a podizanje poreza jedini im je odgovor na gospodarsko-socijalnu krizu.

Ravnopravnost Hrvata u BiH 

Nakon tog sastanka požurio sam se u glavnu dvoranu kako bih u nastavku plenarne sjednice održao govor. Zahvalio sam svim pučanima na velikoj podršci tijekom pregovora o ulasku u EU, ali i u prevladavanju kasnijeg sukoba između RH i Bruxellesa. Apelirao sam nam potrebu poboljšanja položaja Hrvata u BiH - kao preduvjeta željene europske budućnosti te države. Naposljetku sam izrazio čvrsto uvjerenje da će EPP i na svibanjskim izborima iskazati snagu i ostati vodeća politička grupacija u EU.

Na kraju dana - zajednička večera predsjednika svih stranaka EPP-a te razgovori o skorašnjim izborima. Hrvatska je na prošlim izborima našoj grupaciji donijela pet zastupničkih mjesta u EP-u, a ove ćemo godine u najmanju ruku ponoviti taj rezultat.

Pack, Borisov & Spindelegger

Petak, dan izbora našeg kandidata za predsjednika EK. Užurban tempo. Prvo radni doručak s Doris Pack koja je kao dobri duh uvijek bila uz Hrvatsku. Tema: strategija na euroizborima. Gospođa Pack rado je prihvatila poziv da tijekom kampanje gostuje na velikome HDZ-ovu motivacijskom skupu u travnju u Zagrebu.

Susreo sam se i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem, predsjednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim, austrijskim vicekancelarom Michaelom Spindeleggerom, nizom zastupnika iz Njemačke, Grčke, srednje Europe...

Ovacije Angeli Merkel

Angela Merkel & Neposredno prije nastavka sjednice pozdravio sam se i srdačno porazgovarao s kancelarkom Angelom Merkel. Nešto poslije njezin govor o važnosti europskog jedinstva i zajedničkog nastupa na globaliziranom tržištu (stvaranje bankarske unije koja bi prevenirala financijske krizu u budućnosti) popraćen je ovacijama delegata. Kao što je, potkraj kongresa, popraćen i pjevač grupe U2 Bono Vox, koji se - kao iznenađenje dana - popeo na pozornicu i održao govor netipičan za politički skup, ali pun inspiracije i duha zajedništva. Bravo!

Na izborima za kandidata za čelnog čovjeka europske vlade, kao što zacijelo već znate, pobijedio je „naš“ Juncker, a prvi mu je čestitao njegov suparnik Barnier. Dva kandidata, dva sjajna čovjeka, dva vrhunska znalca. Na žalost, samo je jedan mogao biti izabran.

Na kraju - Joseph Daul 

Nakon samog Kongresa - sastanak s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom koji je dao punu podršku HDZ-u na izborima za EP. Srdačan, prijateljski susret, u duhu dosadašnje komunikacije.

Da zaključim: Kongres je bio vrlo uspješan, EPP je pokazao snagu, odlučnost i jedinstvo. Imamo jasan program i viziju kakvu Europu želimo. Europu socijalno-tržišne orijentacije, socijalne pravednosti, gospodarskog prosperiteta, održivog razvoja, povećanih ulaganja u znanje i znanost. Europu koja podupire malo i srednje poduzetništvo, ali se i brine o okolišu, u kojoj ćemo smanjiti poreze, birokraciju i nezaposlenost.

U takvoj jakoj Europi i Hrvatska će biti jaka - za što će se HDZ pobrinuti. Ubrzo. U ova dva bogata dana u Dublinu dobio sam, dobili smo, dodatni motiv da od Hrvatske napravimo snažniju, pošteniju, bogatiju zemlju sa sretnijim ljudima. Hrvatski građani to zaslužuju. Slogan EPP-a glasi “Believe in people”. Mi vjerujemo u ljude, vjerujemo u Hrvatsku!

http://www.vecernji.hr/karamarko-podrzali-smo-junckera-za-novog-sefa-europske-vlade-925778