Pomalo u sjeni Šešeljeva paljenja hrvatske zastave i svih odjeka koje je taj ružni slučaj imao u našim (među)odnosima s Republikom Srbijom ostao je niz ovotjednih aktivnosti već poslovično vrijednih HDZ-ovih eurozastupnika. 

Tako je na sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta - održanoj na temu siromaštva žena - zapažen doprinos raspravi svojim izlaganjem dala voditeljica naše delegacije u Bruxellesu/Strasbourgu Dubravka Šuica, koja je ujedno i potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPP Women).

Sigurnost u slučaju otkaza!

Šuica je napomenula da socijalni i zdravstveni sustavi ne vode dovoljno računa o ženama koje pate od siromaštva te se posebno osvrnula na pitanje reintegracije žena starije životne dobi na tržište rada:

- Vrlo često te žene više nisu poželjne na tržištu rada te vrlo teško pronalaze novo radno mjesto. Stoga je potrebno osmisliti dugotrajni mehanizam skrbi za takve žene - mehanizam koji će im pružiti sigurnost u slučaju otkaza. Stoga, pozivam Odbor da se u daljnjem radu zauzme za rješavanje tog problema.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-tko-se-boji-pametnih-i-obrazovan...

Izjednačiti visine mirovina!

Uslijedila je rasprava na (pod)temu „Djelatnosti i nadzor institucija za strukovno mirovinsko osiguranje“ s ciljem ostvarenja ravnopravnosti muškaraca i žena u mirovinama. Naša je europarlamentarka istaknula da načela dobrog upravljanja - vođena načelima rodno osjetljive politike - moraju smanjiti rizik siromaštva u starijoj dobi:

- Činjenica je da žene još uvijek imaju nestabilnija radna mjesta te da postoji nejednakost u visini iznosa mirovina. Žene se, također, nakon rodiljnog dopusta teško vraćaju na tržište rada, stoga podupirem status „roditelja odgajatelja“! 

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-na-susretu-liderica-epp-o-ravnopravnoj-zas...