Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u svom je govoru na ovotjednoj plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu kritizirala neprimjerenu politiku srbijanske vlade, vojne vježbe s Rusijom nedaleko od hrvatske (EU) granice, puštanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja iz haaškog pritvora...  Ujedno je ukazala i na potrebu da EU odlučno reagira na srbijanske stavove.

Putin, parada, provokacija

Šuica je iskoristila priliku informirati eurozastupnike o aktualnostima srbijanske politike, politike koja se ne tiče samo RH, nego i svih ostalih država članica EU i NATO-a: 

- Želim osvijestiti nekoliko činjenica koje se događaju u našem neposrednom susjedstvu. Ne bi samo RH smjela biti zabrinuta zbog odnosa Srbije prema Rusiji. I mnogi diplomati, zasad u kuloarima, negoduju zbog nedavnog posjeta Putina Beogradu, kao i zbog vojne parade priređene njemu u čast. Također, specijalne postrojbe Srbije i Rusije održale su zajedničke vojne vježbe u blizini hrvatske granice, a koja nije samo državna granica RH - nego i NATO i EU granica. Stoga bi se moglo govoriti i o provokaciji.

Ispunjavanje svih EU kriterija

Naša je eurozastupnica apelirala da EU primjereno reagira s obzirom da je Srbija država kandidatkinja za članstvo te da u pregovorima mora u potpunosti poštivati sve tražene kriterije.

- Nije nas „impresioniralo“ ni puštanje optuženog Šešelja na slobodu, ni izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Dačića da Srbija mora dobiti izlaz na more. Budu li se odnosi između Rusije i zapadnog svijeta pogoršavali, Srbija će morati izaći iz svoje neutralnosti i kao kandidatkinja za članstvo u EU odabrati stranu. Također, ni EU neće više smjeti šutjeti - ako zaista želimo proširenje na jugoistok Europe.