Koordinator Europske pučke stranke u Odboru za razvoj EP-a i jedan od inicijatora (i kreatora) rezolucije Europskog parlamenta "Odgovor EU na izbijanje virusa ebole" Davor Ivo Stier nastavlja s pravovremenim i dobronamjernim interventima vezanim za  globalnu prijetnju smrtonosnog virusa ebole. Stier poziva na neprekidan angažman u suzbijanju epidemije i zaštite - ne samo stanovnika EU, već i cijele Zapadne Afrike. A da bi zaštitili građane EU, potrebno je djelovati mnogo odlučnije i energičnije nego do sada.  Jer, epidemija ebole treba biti zaustavljena tamo gdje je i njezino žarište - u Zapadnoj Africi!

http://hdz.hr/vijest/eu/epidemija-ebole-zahtijeva-odlucnije-odgovore 

Pomoći oboljelima u Africi

- Naravno da je potrebno razmotriti preventivne mjere u EU, no ne smijemo izgubiti fokus. Ukoliko ne zaustavimo širenje virusa u Zapadnoj Africi, gdje je i izbio, preventivne mjere u Europi neće biti dovoljne. Ako dopustimo da strah prevlada te ako djelujemo samo unutar naših granica, izgubit ćemo bitku s ebolom - istaknuo je eurozastupnik Stier, u svojstvu glasnogovornika Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za razvoj. EPP vjeruje da napori EU za suzbijanje virusa ebole moraju biti fokusirani na Zapadnu Afriku i države u kojima se širi ovaj virus.

Odlučan angažman 

Iz Kluba zastupnika također je poručeno da pučani podržavaju brzu reakciju povjerenice Kristaline Georgieve iz ožujka, kada je na inicijativu Komisije poslat prvi paket pomoći za države ugrožene ebolom. No države članice EU moraju učiniti više! Stier:

- Trebamo poslati jasnu poruku da želimo izolirati virus ebole, no ne izolirati Gvineju, Sierra Leone i Liberiju. Moramo poslati poruku da nećemo okrenuti leđa Zapadnoj Africi. Povjerenik  za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim stanjima Christos Stylianides - koji će na tu dužnost stupiti u novoj EK na čelu s pučaninom Junckerom - obvezao se na službeni posjet jednoj od zemalja ugroženih ebolom. To je pravi put, put koji valja slijediti. Ovo je primjer hrabrog poteza potrebnog za kontrolu i suzbijanje ove smrtonosne bolesti.