Eurozastupnici i članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davor Stier (HDZ) i Tonino Picula (SDP) postavili su zajedničko pitanje povjereniku Europske komisije za proširenje Stefanu Füleu o institucionalnoj (ne)ravnopravnosti Hrvata u BiH. 

Obrazlažući svoj potez, Stier je u izjavi za Večernji list ponovio već više puta izrečeno Karamarkovo stajalište - da europske BiH nema bez (ravnopravnosti) Hrvata:

- Ovo predstavlja politiku koju je predsjednik HDZ-a najavio nedavno u Mostaru kada je rekao da će se pitanjem sudbine Hrvata u BiH baviti i europarlamentarci. Rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda od presudne je važnosti za europski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava. Pitanje bosansko-hercegovačkih Hrvata dugo je bilo zanemarivano, ali to više ne smije biti tako.

Mostarsko savjetovanje, intervjui za Večernji list i Dnevni avaz… Upravo je Karamarko reaktualizirao u Hrvatskoj dotad podcjenjivani ili čak prešućivani problem položaja BH-Hrvata. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-se-treba-aktivnije-ukljucit...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/interes-hrvata-u-bih-ce-biti-imperat...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-pokusaj-majorizacije-hrvat...

Prvi je nedvosmisleno ustvrdio  da BiH neće moći ozbiljno konkurirati za članstvo u EU dok se ne uspostavi stvarna, a ne samo deklarativna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Prisjetimo se i zadnjeg u nizu Karamarkovih istupa na tu temu (na sarajevskoj TV1):

- Zašto BiH ne bi u Hrvatskoj našla promotora za ulazak u EU? Europska BiH, s europskim standardima, hrvatski je interes - gospodarski, prometni, sigurnosni… Svi koji misle da nešto postižu okljaštrivanjem prava drugih naroda vode politiku kratkog daha. Ponovit ću ono što sam već više puta rekao: ravnopravnost naroda najčvršći je temelj BiH. Budućnost BiH je u EU, a to znači ravnopravnost.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-sarajevu-buducnost-bih-v...

Lijevi komentatori ispočetka su kratkovidno pokušavali osporiti stajalište predsjednika HDZ-a, no danas to isto stajalište, čini se, preuzimaju i svi ostali politički čimbenici u RH. Za svaku pohvalu. Kako to i Stier naglašava govoreći o zajedničkoj akciji s Piculom:

- Željeli smo pokazati da tu nisu u pitanju stranački interesi nego temeljne vrijednosti iz kojih proizlazi sigurnost Hrvatske, jer ona ovisi o sigurnosti BiH.