Zašto SDP-ovi eurozastupnici nisu htjeli potpisati Izjavu o položaju bosansko-hercegovačkih Hrvata * Ako ne osigura ravnopravnost svim narodima, BiH se ni milimetar neće pomaknuti prema EU * Natječaj za esej na temu "Vukovar - europska poruka mira" * Odavanje počasti vukovarskim žrtvama prije otvaranja plenarne sjednice EP-a.

Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić. HDZ-ova petorka zacijelo je ponajrevnija stranačka delegacija u Europskom parlamentu. Što će potvrditi i službene statistike. Rasprave i referati, pitanja i priopćenja, sastanci i susreti, inicijative i izjave, nastupi i natječaji... 

HDZ-ovi eurozastupnici, kao što se sjećate, 10. listopada objavili su zajedničku Izjavu o BiH, kojom su pozvali Europsku komisiju da osigura ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i provede više puta supotpisano načelo da jedan narod drugom ne bira člana Predsjedništva BiH, kao ni druge predstavnike u vlasti. Pozivu se pridružila i Ruža Tomašić iz HSP-a „Dr. Ante Starčević“.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/poziv-sestero-zastupnika-europskoj-komisiji-...

Partijci mudro šute

Tu izjavu strateške, nadstranačke naravi, međutim, iz još neobjašnjenih razloga odbili su potpisati europarlamentarci SDP-a i Hrvatskih laburista premda se (deklarativno) kunu u interese bosansko-hercegovačkih Hrvata. Je li njihova briga za naše sunarodnjake - okazionalna? Privremena i povremena? 

Kakva god bila, HDZ-ovi će zastupnici nastaviti ono što su neovisno od ostalih činili i prije Izjave - ono što su i bili obećali biračima: svakodnevno, ustrajno, dosljedno zauzimati se za prava hrvatskog naroda u BiH. Tako je, primjerice, tri dana prije Izjave, 7. listopada, Stier na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu održao govor o stanju u BiH, parafraziravši misao vodilju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka - da se ta država neće pomaknuti ni milimetar prema EU ako ne osigura ravnopravnost svim narodima:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-medugorju-o-polozaju-hrv...

Unitarističke snage

- Izgleda da čelnici koji zastupaju unitarizam i centralizam u Federaciji BiH i dalje rade protiv ravnopravnosti. No takva politika može donijeti samo zlo narodima i građanima BiH. Sjetimo se samo kako je svojedobno politika centralizma Slobodna Miloševića prouzročila najveće zlo u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Europa to ne može dopustiti. Vrijeme je da svi čelnici u Federaciji BiH prihvate da „Federacija“ podrazumijeva ravnopravne federalne partnere. Vrijeme je da BiH napokon krene europskim putem.

A da je HDZ s punim pravom upozoravao da će unitarističke snage nastojati sabotirati svaki dogovor o ustavnim promjenama i preustroju BiH, potvrdio je razvoj događaja. Na nedavnome briselskom sastanku političkih lidera iz te države s europovjerenikom Štefanom Füleom, naime, šef bosansko-hercegovačkog SDP-a Zlatko Lagumdžija odbacio je prijedlog novog modela izbora članova Predsjedništva BiH po kojem Hrvati više ne bi bili nadglasavani od Bošnjaka. Prijedloga koji je kreirala međunarodna zajednica.

Što dalje? I dalje pregovarati, i dalje se boriti za pravdu i ravnopravnost - kako to reče predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

S njemačkim kolegom Posseltom

Dan poslije istupa o BiH, Stier se posvetio - Vukovaru. Zajedno s njemačkim kolegom Berndom Posseltom, zastupnikom  CSU-a (Kršćansko-socijalne unije), raspisao je natječaj za najbolji esej na temu "Vukovar - europska poruka mira". Natječaj je otvoren do 8. studenog, a u njemu mogu sudjelovati učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Uvjete možete pronaći na stranici: www.stier.hr

Autori triju najboljih eseja (prema ocjeni stručnog žirija) bit će nagrađeni posjetom sjedištu EP-a 18. studenog - na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara - kada će zastupnici Stier i Posselt u Strasbourgu i otvoriti izložbu slika pod istim nazivom kao i natječaj. 

- Želimo potaknuti mlađe naraštaje da ne zaborave žrtvu koju je Vukovar podnio za slobodu Hrvatske i da se istodobno angažiraju u izgradnji europske budućnosti mira i napretka - izjavio je Davor Ivo Stier, najavivši kako će zatražiti da se vukovarskim žrtvama oda počast prije otvaranja iduće plenarne sjednice EP-a, upravo toga 18. studenog. 

Demokršćanska internacionala

Dodajmo za kraj da je Stier je 10. listopada, na dan Izjave o BiH, skupa s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Davorom Božinovićem bio u Budimpešti - na međunarodnoj konferenciji "Prema jačoj Europi" u organizaciji Demokršćanske internacionale.

Na konferenciji - koju su otvorili mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Demokršćanske internacionale Fernando Casini - raspravljalo se o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosno-obrambenoj politici.