Dosad se odnos aktualne vlade spram Hrvata izvan RH svodio isključivo na sužavanje njihovih političkih prava. Stoga se nadamo da i ovaj ured nije tek u funkciji zbrinjavanja partijskih kadrova - izjavio je za RTL HDZ-ov eurozastupnik.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, i sam hrvatski povratnik iz iseljeništva, danas je uime HDZ-a komentirao „osnutak“ Ureda za dobrodošlicu Vlade RH. Prenosimo njegove odgovore na dva pitanja ekipe RTL-a:

Vlada je donijela odluku o osnivanju radnih mjesta voditelja Ureda za dobrodošlicu dijaspori. To bi trebalo biti mjesto s kojeg oni koji se žele vratiti u Hrvatsku mogu dobiti sve informacije. Ispostavilo se, međutim, da takav ured postoji već dvije godine. Brine li se Vlada uistinu o dijaspori ili tek o svojim kadrovima?

Rekli ste i sami, državni ured odavno postoji, no nedostaje aktivn(ij)a politika Kukuriku vlade prema hrvatskom iseljeništvu. HDZ je, s druge strane, uvijek potencirao jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske. Što nije stranačko pitanje, nego državni interes. Zato se nadamo da će Vlada napokon krenuti tim putem, da će uspostaviti istinski dobar odnos spram hrvatskog iseljeništva, a ne samo rješavati svoje kadrove.

I sami ste došli iz iseljeništva. Jeste li primijetili da sada postoji neki veliki interes Hrvata iz dijaspore da se vrate i ulažu u Hrvatsku? Je li taj ured, koji postoji već dvije godine, tome imalo pridonio?

Ne smije se podcijeniti interes hrvatskog iseljeništva, oni su oduvijek povezani s Domovinom. Oni žele pomoći. Naravno, za to se moraju stvoriti uvjeti. A prvi je uvjet da se opći smjer Vlade okrene prema pozitivi, a ne isključivo prema sužavanju političkih prava Hrvata izvan RH. Ne samo onih u iseljeništvu, nego i u BiH.