HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier organizirao je u Europskom parlamentu (EP) konferenciju pod nazivom „Dostojanstvo i pravda za sve - Globalni razvojni okvir nakon 2015. godine“ koja je okupila više stotina gostiju, među njima i ugledne međunarodne stručnjake. Suorganizatori: Zaklada Konrad Adenauer (bliska njemačkom CDU-u), Zaklada Hanns Seidel (bavarskom CSU-u) i Europska mreža političkih zaklada (ENOP),

Koordinator EPP-a & izvjestitelj EP-a

Podsjetimo, naš je eurozastupnik koordinator Europske pučke stranke (EPP) - najjače političke grupacije Starog kontinenta - u Odboru za razvoj EP-a, kao i izvjestitelj upravo za „EU i globalni razvojni okvir nakon 2015“. Stierova je Rezolucija (pod tim nazivom) u studenom bila usvojena velikom većinom na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/stierovo-izvjesce-usvojeno-uvjerljivom-vecinom

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-stierova-rezolucija-o-globaln...

Čovjek uvijek u središtu!

Stier je istaknuo da je 2015. europska godina razvoja te je to prilika osvijestiti građane EU o razvojnim temama, kao i razmotriti postignuća i izazove na tom području:

- Sve razvojne politike moraju u svojoj srži sadržavati dostojanstvo ljudskog bića i pravdu za svakog pojedinca. Jedini način dugotrajnog rasta i razvoja jest zadržati fokus na čovjeku, koji mora biti središte politike razvoja na globalnoj razini. A to se može postići samo iskorjenjivanjem siromaštva i nejednakosti kroz dobro upravljanje, vladavinu prava te izgradnju efikasnih institucija koje će jamčiti poštivanje ljudskih prava za svakog čovjeka, kao i održivi rast i razvoj.

Pouka epidemije ebole

Jedan od uglednih međunarodnih govornika bio je i šef Odjela za upravljanje Europske komisije (EK) Jean-Louis Ville, koji je napomenuo da je potrebno snažnije uključivanje nevladinih organizacija, civilnog društva, privatnog sektora te lokalnih vlasti u razvojnu politiku.

Bez mira nema razvoja i obrnuto! - poručio je pak koordinator skupine zemalja G7+ dr. Helder da Costa, koji je naveo primjer ebole, čije se širenje moglo spriječiti da su postojale globalne institucije koje funkcioniraju. 

http://hdz.hr/vijest/eu/epidemija-ebole-zahtijeva-odlucnije-odgovore

http://hdz.hr/vijest/eu/stier-hitno-pomoci-africi-u-borbi-s-virusom-ebole

„Paneuropski“ problem korupcije

Felix Fernandez-Shaw iz Europske službe za vanjsko djelovanje EK upozorio je da nije sve samo pitanje globalnog razvoja, nego i upravljanja:

- Prvi put u povijesti se moramo pobrinuti za sve države i njihov razvoj. Pitanje korupcije je i europski problem, a ne samo problem zemalja u razvoju.

Dr. Damien Helly iz Europskog centra za upravljanje razvojnom politikom (ECDPM) osvrnuo se na promjene u politici razvoja EU te na spremnost EU za globalnu razinu upravljanja, primjerice unutar Vijeća sigurnosti UN-a.