„Europska unija i globalni razvojni okvir nakon 2015.“ - naslov je to izvješća Davora Ive Stiera koje je Odbor za razvoj EP-a usvojio uvjerljivom većinom, uz podršku svih političkih grupacija. U izvješću se borba protiv siromaštva i nejednakosti, održivi razvoj, poštivanje ljudskih prava te načelo dobrog upravljanja navode kao temeljni koncepti novoga dugoročnoga globalnog okvira razvoja koji će u 2015. zamijeniti „Milenijske ciljeve“ iz 2000. godine.

EU - lider u pregovorima 

Naš eurozastupnik - koji nije samo izvjestitelj EP-a, nego i koordinator Europske pučke stranke (EPP-a) u Odboru za razvoj - u svom je izvješću naglasio potrebu za obnovom globalnog partnerstva uz sudjelovanje svih relevantnih aktera: država u razvoju, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, nacionalnih parlamenata...

- Ako želimo da nova strategija razvoja bude uistinu transformativna, nužni su razvojni programi koji se baziraju na poštivanju ljudskih prava. Zahtijevamo da koncept globalnoga dobrog upravljanja - koji podrazumijeva vladavinu prava te jačanje demokracije - bude uključen u ciljeve održivog razvoja. Odbor za razvoj pozvao je EU da bude lider u pregovorima unutar Ujedinjenih naroda te da u pregovore krene sa snažnim, koherentnim i jedinstvenim stajalištem, uzimajući u obzir prioritete koje je istaknuo EP.

Papa Franjo u EP-u

Izvjestitelj Stier nije krio zadovoljstvo podrškom svih političkih skupina u EP-u, čime je poslana jasna i jedinstvena poruka Vijeću EU o prioritetima Odbora za razvoj. O njegovom izvješću raspravljat će se i glasovati na strasburškoj plenarnoj sjednici - koju će 25. studenog svojim dolaskom uveličati papa Franjo.

- Kao što je Sveti Otac nedavno naglasio u pismu skupini zemalja G20, moramo se suprotstaviti izazovu terorističkih skupina koje prijete međunarodnom miru. Također, moramo se baviti pravim razlozima nasilja i problemima koji stvaraju plodno tlo za novačenje terorista. Trajni mir i sigurnost u EU nisu mogući ako se ne fokusiramo na teme ekstremnog siromaštva, gladi i nejednakosti - zaključio je Stier.