Planira li Europska komisija poduzeti korake kojima bi se osigurala provedba zakona o slobodi medija u zemljama članicama EU, s ciljem minimizacije utjecaja politike na stručnost i objektivnost informiranja građana putem javnih servisa? - zastupničko je pitanje voditeljice HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu.

Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je vladi EU zastupničko pitanje o, blago rečeno, anomaliji hrvatske demokracije - o HRT-u. Koji je pod vodstvom glavnog ravnatelja Gorana Radmana iz javnoga radio-televizijskog servisa, na kojem bi sve političke opcije morale biti ravnomjerno zastupljene, pretvoren u glasilo jedne partijske frakcije. 

U službi režima

Naša zastupnica u Bruxellesu zatražila je od Europske komisije da se očituje o pristranosti HTV-a, režimske televizije koja je još samo po nazivu ostala nacionalna i javna:

- Planira li EK poduzeti korake kojima bi se osigurala provedba zakona o slobodi medija u zemljama članicama EU, s ciljem minimizacije utjecaja politike na stručnost i objektivnost informiranja građana putem javnih servisa?

U pitanju je Šuica podsjetila da je trenutačna saborska većina izmijenila Zakon o HRT-u - kao i lex Perković! - nakon završetka pristupnih pregovora i mimo preuzetih obveza, a prije ulaska RH u EU. Još te 2012. EK je novi zakon ocijenila lošijim od onoga iz 2010. godine, po kojem su se vodeći ljudi radio-televizije birali uz politički konsenzus parlamentarnih stranaka. 

Neobjektivnost na štetu građana

Po novom pak zakonu saborska većina instalira glavnog ravnatelja HRT-a. No tada je premijer Milanović još imao „žetona za trošenje“, pa je EK u dobroj vjeri, niti ne sluteći na što je sve protueuropski SDP spreman, pustila da neusporedivo lošiji zakon o HRT-u bude usvojen. Šuica:

- Evidentan je trend filtriranja i selektivne distribucije informacija koji upućuje na zaključak o kohabitaciji Vlade i visokopozicioniranih zaposlenika državne televizije. Zato tražim od Komisije da mi odgovori postoji li mogućnost da se ona angažira po pitanju neobjektivnosti nacionalne televizije u RH kako bi građani dobili objektivnu informaciju, posebno imajući u vidu posljednji izvještaj EP-a o Hrvatskoj.

Izvještaj iz travnja 2013. apelira, naime, na hrvatsku vlast da osigura da javna televizija bude slobodna od političkih i ekonomskih pritisaka i da poveća transparentnost njenog rada („Encourages the authorities to continue with efforts to ensure that the public service broadcaster is free from political and economic pressure and to increase its transparency“). 

Pristranost i netransparentnost

Budući da i SDP i HRT prikrivaju taj „žuti karton“ koji im je zbog kršenja slobode medija bio uputio Europski parlament, prilažemo cjeloviti tekst izvještaja (vidi članak 13): 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&language=EN&refere...

Cenzura i manipulacije u informativnom programu HTV-a doslovce su svakodnevne, na što je HDZ već u više navrata upozoravao javnost:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-o-dnevniku-htv-utorak-manipulaci...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-o-novim-manipulacijama-i-cenzuri...

Novi primjer cenzure

HDZ je upozoravao - uzalud. HRT nastavlja s cenzurom i manipulacijama - s onim zbog čega je Radman i instaliran na Prisavlju. Najnoviji primjer: jučer, istog dana kad je naša eurozastupnica postavila pitanje Europskoj komisiji, ni u HTV-ovu središnjem Dnevniku, ni u Dnevniku 3, nije objavljena nijedna reakcija na upozorenje Ustavnog suda da Sabor mora bezuvjetno poštovati rezultate skorašnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ustavni-sud-upozorio-sdp-da-se-refer...

U prilogu se nalazi potpuni tekst zastupničkog pitanja Dubravke Šuice:

 

PrivitakVeličina
hrt_-_pitanje_komisiji.pdf957.92 KB