Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica bila je domaćin predstavljanja knjige njemačkog dominikanca Dietharda Zilsa - „Trotz und Träume“. U hrvatskom prijevodu - „Prkos i snovi“. Podnaslov knjige nije nimalo manje zanimljiv i izazovan, a on glasi „Između politike i liturgije“ - čime privlači posebnu pozornost.
Knjiga je predstavljena u čitaonici knjižnice Europskog parlamenta u Bruxellesu.

O jedinstvu i raznolikostima

U knjizi - na više od 300 stranica - autor ukazuje na jasnu i uvjerljivu povezanost svakidašnjice i Crkve. Zils piše o jedinstvu i raznolikostima - a to je upravo naša Europa. Piše o korijenima i migrantima, svojim iskustvima u Poljskoj, Litvi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Belgiji.

Jedan dio svoje knjige nosi podnaslov „... i kud god idem sa mnom je Hrvatska“. U tom dijelu obilazi zemljopisno gotovo najveći dio Hrvatske - od Marije Bistrice do Bola i Splita pa sve do Dubrovnika. No, isto tako, vraća se i u noviju povijest Hrvatske - Domovinskom ratu, Slavoniji, Zagrebu, ali odlazi u BiH za koju piše molitvu, moli, govori i o franjevcima, da bi na kraju govorio i o nevidljivoj crti granice i zaključio sa zaštitnikom Dalmacije svetim Jeronimom.

Povijesno ukorijenjene veze

Šuica je naglasila povijesno ukorijenjene veze dominikanskog reda s Hrvatskom te je dodala da je autor kroz svoju pisanu riječ iskazao iznimno poznavanje Europe - posebice njene kulturne dimenzije.

- Poznato je da dominikanski red ove godine slavi 800 godina od osnivanja, a poznato je koliko su dominikanci prisutni i povezani i s Hrvatskom, pa i Dubrovnikom, gradom od kuda ja dolazim i potječem. Čitajući knjigu primijetila sam da je njezin autor Diethard Zils ne samo dominikanac i teolog, već i istinski poznavatelj drugih kultura i jezika, da voli društvo i pjesmu, glazbu općenito, da je prevoditelj - i time u pravom smislu riječi: svestrani Europljanin.

Ohrabrujuće riječi

I njemački domaćin predstavljanja knjige, zastupnik Thomas Mann, zahvalio je autoru Zilsu i izdavaču Frani Prceli istaknuvši kako od dominikanaca mogu danas učiti i političari. A posebice njihove ohrabrujuće riječi vrijede u vremenima kada stanje Europe nije najbolje.

Knjigu je predstavio i prireditelj - dominikanac, novinar i publicist Frano Prcela,.

- Diethard Zils je predstavnik generacije nadahnute nakon Drugog vatikanskog koncila. Posebice na području nove duhovne glazbe i traženja modernog jezika za govor s Bogom. Inspirirao je mnoge, prije svega u okviru rada s mladima i na velikim kongresima katolika i kršćana općenito.

Oduševljenje za Europu

Šuica je u zaključku izdvojila autorovo snažno zalaganje za europske vrijednosti.

- Bilo je veselje slušati kako Diethard Zils u svojoj knjizi predstavlja živu poveznicu između aktualnosti, tema i molitve. Njegovo veselje prema ljudima i vjeri, jezicima i kulturama, kao ljubav i oduševljenje za Europu, pokazuje nam koliko nam je potreban osobni angažman za europsku ideju u prošlosti, ali danas i posebice u budućnosti.