Dok SDP neumorno „zaboravlja“ na Pelješki most, eurozastupnica (i voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu) Dubravka Šuica ne prestaje se kroz institucije EU uporno zauzimati da se taj projekt i nastavi i dovrši.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/dubravka-suica-uputila-pitanje-europskoj-komisiji

http://www.hdz.hr/vijest/eu/na-inicijativu-dubravke-suice-dubrovacki-europarlamentarci-zajedno-za-peljeski-most

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-crveni-karton-reda-radi-premijeru-i-slucajnoj-vladi

SDP prodaje maglu

Ali, ne zauzima se Šuica samo za Pelješki most, nego podjednako ustrajno i za izgradnju Jadransko-jonskog koridora, odnosno autoceste do Dubrovnika. Ovih je dana, naime, Europskoj komisiji uputila pitanja o budućnosti ova dva nasušno potrebna projekta kojima bi se naša domovina (napokon) teritorijalno povezala. K tome, bili bi financirani EU novcem!

No tu je uvijek SDP da projekt(e) uvede u neizvjesnost! Utvrdimo, dakle, gradivo: da je kod Grčića bilo manje glumljenog optimizma i varanja javnosti, a više znanja i rada, možda bi se u Vladinu nacrtu Operativnog programa poslanog EK i našao Pelješki most. Ali, ne! Spomenuto je samo „cestovno povezivanje juga Dalmacije“. Ma što to značilo!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sdp-ova-vlada-opet-zaboravila-peljeski-most

Stoga je Šuica zatražila pisani odgovor EK na sljedeća dva pitanja:

Budući da hrvatskoj javnosti Vlada RH nije dostavila potpune informacije, može li Komisija reći u kojoj je fazi projekt izgradnje Pelješkog mosta? Jesu li hrvatska upravna tijela pripremila potpunu studiju izvedivosti, analizu troškova i koristi, te druge potrebne dokumente za nastavak izgradnje mosta?

I dalje: zatražila je precizan odgovor iz kojeg fonda možemo sufinancirati nastavak izgradnje!?

A Jadransko-jonski koridor?

I što se tiče Jadransko-jonskog koridora, zatražila je odgovor od EK je li SDP-ova vlada uopće iskazala interes da se on financira EU novcem:

S obzirom na prometnu izoliranost regije te sukladno očekivanjima stanovništva kako je Jadransko-jonski koridor vitalni projekt za razvoj država jugoistične Europe, može li se EK izjasniti je li Hrvatska aplicirala za potporu pri izgradnju ovog prometnog koridora iz Kohezijskog fonda (KF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) te koji se koraci očekuju od Hrvatske budući da je ovaj projekt prepoznat kao žila kucavica ovog dijela Europe?

Pritom valja podsjetiti da je još početkom travnja ove godine povjerenik EK Siim Kallas u odgovoru na prijašnje Šuičino zastupničko pitanje potvrdio da Hrvatska može računati na bespovratna sredstva za autocestu do Dubrovnika! A što je „slučajna vlada slučajnog premijera“ u međuvremenu poduzela? Odgovor ćemo vrlo brzo dobiti. Crno na bijelo, iz Bruxellesa.

http://www.eppgroup.eu/hr/press-release/%C5%A0uica%3A-EU-spreman-financirati-i-autocestu-do-Dubrovnika?qt-rss_feed_group_level=0

U privicima pročitajte u cijelosti oba Šuičina zastupnička pitanja Europskoj komisiji: