Na sjednici Odbora za zaštitu okoliša, javnog zdravlja i sigurnosti hrane voditeljica HDZ-ove delegacije  u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u razmjeni mišljenja s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za energetiku Marošem Šefčovičem (Slovačka).

Cilj energetske unije je energetska sigurnost, učinkovitost, istraživanje i razvoj te zajedničko unutarnje tržište. Time bi se uskladile europske energetske mreže - što bi rezultirao uštedama, većom energetskom učinkovitosti, manjom emisijom ugljikovog dioksida i većom otpornosti na potencijalne prijetnje energetske opskrbe. Uskladile bi se, također, cijene energije za korisnike država članica te bi se pokrenule investicije diljem EU.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-energetskom-unijom-do-investicija-i-sm...

Obnovljivi izvori energije

Naša je eurozastupnica tijekom rasprave postavila pitanje povjereniku Šefčoviču: 

- Projekt energetske unije ima važnu političku dimenziju, a poznato je da države članice većinom imaju energetske kompanije koje kontroliraju i diktiraju cijene energije, stoga me zanima kako EK planira to riješiti?

Šuica je, nadalje, istaknula da se EK po pitanju energetske sigurnosti dosta oslanja na fosilna goriva, iako se cijela energetska strategija temelji na njihovu smanjivanju te se orijentira na obnovljive izvore energije.

Osnaživanje hrvatskog gospodarstva

Eurozastupnica Šuica je naglasila važnost izgradnje Transjadranskog plinovoda za Hrvatsku te cijelu jugoistočnu Europu. Osvrnula se na realizaciju projekta LNG terminala - kojim bi se stvorilo tržište opskrbe plinom. A potom o tim projektima upitala povjerenika:

- Posebno me zanima početak izgradnje Transjadranskog plinovoda, stoga, možete li nešto konkretnije reći o tom projektu? Drago mi je da ste odlučni uvrstiti projekt LNG terminala na Krku u Junckerov „Investicijski plan za gospodarski rast Europe i stvaranje novih radnih mjesta“. To su projekti za pokretanje rasta, povećanja radnih mjesta i BDP-a. A oba projekta su od velike važnosti za Hrvatsku te Vas molim da još jedanput prokomentirate koliko je izvjestan početak ovih dviju velikih investicija? 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-transjadranskim-plinovodom-do-hrvat...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-lng-terminal-vazan-za-energet...

Plin iz Kaspijskog jezera

Potpredsjednik EK Šefčovič je potvrdio da EK pridaje veliku pozornost izgradnji LNG terminala na Krku te će uskoro usvojiti akcijski plan. Transjadranski plinovod je, također, od velike važnosti EK - njime bi se doveo plin iz Kaspijskog jezera u države jugoistočne Europe. Tako bi se te države integrirale u energetski sustav - iz najmanje tri različita izvora.