Naša eurozastupnica Dubravka Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu, bila je ovog tjedna, štono riječ, uistinu aktivna.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-mogherini-kako-cete-pomoci-izgradnji-p...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-hocete-li-pomoci-proizvodacim...

Nakon što se zauzela za gradnju Pelješkog mosta i Jadransko-jonskog koridora te za uzgajivače mandarina iz doline Neretve, Šuica je i kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a - a u tzv. razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za okoliš Janezom Potočnikom - stala u zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa.

Kad već Vlada ne mari...

Tema Odbora, naime, bila je provedba „Akcijskog plana za energetsku učinkovitost“. S obzirom da SDP-ova vlada nije na vrijeme implementirala EU direktive o energetskoj učinkovitosti u nacionalno zakonodavstvo, Hrvatskoj prijeti do 1,8 milijuna eura kazne! Kada već ta sankcija odviše ne zabrinjava neodgovornu i samozadovoljnu Milanovićevu družinu, Šuica je na razmjeni mišljenja iskoristila priliku da odradi Vladin posao - da ispita mogućnost smanjenja kazne!

Svjesni pogreške koja se dogodila, može li Komisija preporučiti mjere Republici Hrvatskoj kako bi se ublažila kazna te postoji li mogućnost da Komisija prolongira rok prijenosa direktive o energetskoj učinkovitosti u nacionalni zakon?

Povjerenik Potočnik u odgovoru je istaknuo da su pravila Komisije jasna i obvezujuća za sve članice EU, a ona nalažu ne samo usvajanje direktiva u nacionalno zakonodavstvo, već i njihovu provedbu. Još jedna jasna EU poruka SDP-ovoj vladi na odlasku.

SDP: EU? Što je to?

Kao što se sjećate, i eurozastupnik Andrej Plenković komentirao je Vladino neozbiljno poigravanje EU pravilima igre, uključujući i neimplementaciju direktive o energetici. „Markiranje“ važnih sastanaka, neodrađivanje „domaćih zadaća“, nepoznavanje funkcioniranja EU sustava, nedostatak stručnih ljudi, ignoriranje preporuka, neiskorištavanje EU fondova... sve se to da svesti u dvije riječi - SDP-ova vlada! Za nju je EU i dalje nepoznanica. Očito se - u skladu sa svojim naslijeđenim antieuropskim refleksom - još nije naviknula na činjenicu da smo članica EU!

http://hdz.hr/vijest/eu/video-sdp-ovoj-vladi-istjece-europsko-vrijeme