Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu (EP) Dubravka Šuica poslala je upit Europskoj komisiji (EK) o pomoći mladima bez posla u Hrvatskoj. Izrazila je zabrinutost zbog povećanja njihovog broja, posebice stoga što Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (čitaj: SDP-ovcu Mirandu Mrsiću) Bruxelles još nije odobrio Plan implementacije Jamstva za mlade (YEI) koji treba odmrznuti više od 66 milijuna eura za poticanje zapošljavanja mladih u RH. 

http://hdz.hr/vijest/eu/milijuni-eura-iz-fondova-neiskoristeni-zbog-nesp...

Mrsić pao i na više popravnih

Vrijedi istaknuti da je Europska Unija - osim više od 66 milijuna eura iz Jamstva za mlade - u višegodišnjem financijskom okviru osigurala Hrvatskoj i dodatni iznos od oko 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za aktivnosti poticanja zapošljavanja mladih. Stoga je Šuica upitala EK: 

S obzirom na alarmantnu stopu nezaposlenosti mladih u RH  te s obzirom da je 2014. pri kraju, a sredstva YEI-a (66.177.144 eura) su namijenjena upravo za tu i iduću godinu, može li EK reći što preporuča RH te zašto Plan implementacije još uvijek nije odobren? Kada se očekuje njegovo usvajanje?

Kakvo je iskustvo drugih članica EU kada je u pitanju odobravanje Plana implementacije i kolika je iskorištenost tih sredstava s obzirom na kratak vremenski period?

Statistički gledano, stopa nezaposlenosti mladih u RH smanjila se s prošlogodišnjih 52 na 42 posto, no iza tih se brojki, nastavlja Šuica, skriva nešto vrlo zabrinjavajuće:

- Taj trend, nažalost, ne možemo zahvaliti uspješnoj provedbi politike zapošljavanja mladih, nego poraznoj činjenici za Vladu da je Hrvatsku u godinu dana napustilo više od 20.000 mladih ljudi!

Nastavak predanog angažmana

Eurozastupnica Šuica još je u kolovozu prošle godine, podsjetimo, bila upitala EK o sredstvima na koje mladi mogu računati te je u skladu s odgovorom upozoravala inertnu SDP-ovu vladu na hitnost djelovanja u osiguravanju tog novca. Uzalud.

http://www.dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/pitanja-komisiji/item/...

Predano se zauzimajući za mlade, Šuica je u siječnju ove godine u EP-u organizirala i međunarodnu konferenciju na temu „Kako pomoći mladima da dođu do radnog mjesta?“ na kojoj je sudjelovalo više od stotinu stručnjaka - kako iz RH, tako i iz ostalih zemalja članica EU.

http://www.dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/ostale-aktivnosti-u-ep...