(VIDEO) Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (ujedno i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane) prošli je mjesec uputila pismo Europskoj komisiji u kojem je upozorila na diskriminaciju potrošača istočnih europskih zemalja zbog razlika u deklaraciji, sastavu i okusu proizvoda. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-zaustavite-diskriminaciju-hrvatskih...

Prošloga tjedna na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane naša je eurozastupnica sudjelovala u razmjeni mišljenja s povjerenikom EK zaduženim za to područje rada Vytenisom Andriukaitisom.

Zaštita građana na prvome mjestu!

Šuica je pritom kazala da europsko tržište nije usklađeno, a već pregovaramo sa SAD-om o Transatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) s ciljem otvaranja novog tržišta:

- Prioritet je usklađeno europsko tržište a činjenica je - posebice na primjeru Hrvatske - da prehrambeni proizvodi lošije kategorije često završavaju na policama naših trgovačkih centara. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-po...

Protiv diskriminacije

Eurozastupnica je istaknula da proizvodi koji imaju drugačija svojstva na deklaraciji mogu izazvati i zdravstvene probleme, a potom upitala povjerenika:

- Zanima me koje mjere Komisija planira poduzeti kako bi se smanjile razlike između građana EU i kako ne bi bilo diskriminacije?

Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja

Andriukaitisu je na sjednici postavljeno niz ostalih pitanja koja su se odnosila na sigurnost hrane i očuvanje zdravlja. Naglasio je da su njegovi glavni ciljevi takozvani „3P“ - promocija, protekcija i prevencija, a da tu također treba dodati i participaciju kako bi se ostvarila dodana vrijednost. 

Povjerenik je, također, istaknuo da će se nastojati više koncentrirati na provedbu direktiva na terenu i uputiti Komisiju na češću reviziju kvalitete i sigurnosti hrane, te smatra nedopustivim da građani pojedinih država članica, a time i Hrvatske, budu diskriminirani.