(VIDEO) Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je na međuparlamentarnom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Bruxellesu gdje se raspravljalo o uspostavi snažne energetske unije, napretku država članica u provedbi klimatske i energetske politike EU i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Povjerenici EK za klimatsko djelovanje i energiju Miguel Ariasa Cañete te za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella bili su glavni izlagači na sastanku, na kojem su sudjelovali i članovi odbora zaštite okoliša nacionalnih parlamenata EU te je tako iz Hrvatske sudjelovala i naša saborska zastupnica Đurđica Sumrak. 

Kohezija europskih politika!

Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Šuica je stoga tijekom razmjene mišljenja upitala povjerenike:

- Zanima me kako premostiti različitosti u državama članicama s obzirom na različite stupnjeve razvoja gospodarstva te kako ujednačiti stanje u zaštiti okoliša, emisiji stakleničkih plinova, energetskoj učinkovitosti te otpadu u svim zemljama EU?

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-energetskom-unijom-do-investicija-i-sm...

Obvezati i druge države!

Našu je eurozastupnicu, također, zanimalo kako riješiti problem otpada s državama koje nisu članice EU, jer primjerice morske struje donose otpad iz Albanije u Jadransko more i preplavljuju južnu hrvatsku obalu. A potom je istaknula druge probleme:

- EU želi biti predvodnik u području zaštite okoliša i smanjenja emisije stakleničkih plinova, stoga pozdravljam učinjene napore za postizanje sporazuma u Parizu u prosincu 2015. Ali istodobno me zabrinjava situacija u kojoj države poput SAD-a, Kine i Indije ne žele prihvatiti dugoročno obvezujuće ciljeve poput smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Pomoć, a ne smanjivanje standarda!

Povjerenik Vella je odgovorio da je pitanje okoliša globalna tema, a prenošenje europskih direktiva u nacionalno gospodarstvo je samo početak procesa, jer ih nakon toga države članice trebaju implementirati na regionalnoj i lokalnoj razini:

- Točno je da postoji 28 različitih situacija i brzina razvoja u Europi, ali to je pitanje kapaciteta države članice, a mi nećemo smanjivati standarde nego ćemo radije identificirati te države i pomoći im da dosegnu odgovarajuće ciljeve.