Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za klimatsko djelovanje i energiju Miguelom Ariasom Cañeteom (Partido popular, Španjolska). Šuica je pritom istaknula nužnost plinske neovisnosti EU izgradnjom Transjadranskog plinovoda koji bi omogućio opskrbu iz Azerbajdžana i spriječio ruski energetski monopol.

Plinska neovisnost EU   

Eurozastupnica Šuica naglasila je važnost izgradnje Transjadranskog plinovoda za cijelu jugoistočnu Europu, pa tako i za Hrvatsku, jer bi se na taj način smanjila ovisnost o energentima iz Rusije. 

- Dolazim s juga Hrvatske, stoga me zanima vaše stajalište o Transjadranskom plinovodu. Diversifikacija izvora opskrbe štiti nas od samovolje dobavljača koji misle da u rukama drže sve konce i da metodom pritiska mogu nametati uvjete kakve žele.  

Razgovori prije odluke

Povjerenik Cañete odgovorio je da se zalaže i za Južni tok i za Transjadranski plinovod, ali da tome trebaju prethoditi ozbiljni razgovori s državama članicama. Neophodno je postići unutarnje tržište i u konačnici „Energetsku uniju“ kojom će EU biti energetski neovisna, iako je poznato da se energenti, nažalost, koriste kao sredstvo političkih pritisaka.

Nastavak aktivnosti  

Na prošlomjesečnoj sjednici EP-a Šuica se obratila novoizabranom šefu Komisije Jean-Claudeu Junckeru izražavajući nadu da će u novom mandatu - uz Jadransko-jonski koridor - inzistirati i na izgradnji Transjadranskog plinovoda.

http://hdz.hr/vijest/eu/pucanin-juncker-potvrden-za-predsjednika-ek