Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava na temu „Bolje spriječavanje i upravljanje poplavama na europskoj razini“, a naša eurozastupnica Dubravka Šuica dala je pisanu izjavu u kojoj se osvrnula na katastrofalne štete nastale u poplavama u svibnju i predložila više EU novca za pomoć unesrećenima.

Podsjećamo na brzu reakciju naših eurozastupnika koji su - nakon prvih vijesti o poplavama - bili uputili otvoreno pismo povjereniku EK za regionalnu politiku Johannesu Hahnu (inače članu Austrijske pučke stranke - Österreichische Volkspartei /ÖVP/)  u kojem su apelirali na brzu i učinkovitu pomoć Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama. Istovremeno, „reda radi premijer“ tada - kao što se sjećate - nije smatrao da je EU pomoć uopće nužna.

http://hdz.hr/vijest/eu/apel-bruxellesu-za-financijsku-pomoc-hrvatskoj 

http://hdz.hr/vijest/eu/video-crveni-karton-reda-radi-premijeru-i-slucaj...

A što radi Vlada?

Povjerenik je Hahn najavio još u svibnju ove godine prijedlog paketa pomoći zemljama stradalim u poplavama - u iznosu od 80 milijuna eura. No svibanjske štete u Hrvatskoj procijenjene su na 297,6 milijuna eura, a Hrvatska će dobiti tek 8,96 milijuna eura. Taj je iznos nedostatan za obnovu stambenih, poslovnih, komunalnih i infrastrukturnih objekata, kao i za poljoprivrednike i stočare ugrožene poplavama. Vodena je neman oštetila mreže opskrbe električnom energijom i cestovnu infrastrukturu, dok je čak 26.000 stanovnika evakuirano. Stoga je Šuica istaknula: 

- Ovo je prilika apelirati na Komisiju da poveća iznos sredstava za Hrvatsku iz Fonda solidarnosti, a istovremeno upućujem apel Vladi RH da što prije izradi Strategiju obrane od poplava i upravljanje rizicima da bismo ovakve katastrofe izbjegli u budućnosti.

http://hdz.hr/vijest/eu/eu-spremna-financirati-stete-od-poplava-no-vlada...

Neka čuju Europljani

Uz povećanje sredstava iz EU fondova od iznimne je važnosti da se ovakva katastrofa više ne ponovi. No, Milanovićevu vladu preventivno djelovanje u vezi egzistencijalno pogubnih šteta - ne zabrinjava! Stoga je Šuica dobronamjerno ukazala državnicima iz EU na ovaj problem: 

- Postojeći ad hoc Europski fond solidarnosti koji je nedavno ustanovljen spada u politiku regionalnog razvoja te je relevantan za prekograničnu suradnju, ali od naknade šteta iz ovoga Fonda puno je važnija pravodobna prevencija - koja uključuje izgradnju nasipa i brana. A sve u skladu sa Strategijom za obranu od poplava i upravljanje rizicima, koju, nažalost, Hrvatska nema.