Usvajanje zakonskih akata koji bi omogućili osnutak kanala na hrvatskom jeziku zaustavila je Lagumdžijina stranka - SDP. No u nedavnom odgovoru na pitanje HDZ-ove eurozastupnice EU je poslala jasnu poruku da se prava Hrvata ne smiju više kršiti. „U Uniji čak i manjine imaju pravo na TV kanal na vlastitom jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put“ - izjavila je tim povodom Dubravka Šuica. 

Zaštita i promicanje interesa hrvatskog naroda u BiH jedna je od strateških odrednica djelovanja HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu. Tako su, među mnogobrojnim aktivnostima u tom cilju, „naši Briselci“ u listopadu prošle godine objavili i Izjavu o osiguravanju stvarne, a ne samo deklarativne ravnopravnosti bosansko-hercegovačkih Hrvata. Jer, kako je više puta upozorio predsjednik Karamarko, o položaju Hrvata ovisi europski put BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/poziv-sestero-zastupnika-europskoj-komisiji-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-medugorju-o-polozaju-hrv...

Kulturna i jezična ravnopravnost

Toga istog listopada 2013. voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica postavila je i sljedeće zastupničko pitanje Europskoj komisiji: „Kada i kako će EK pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku?“ . 

- TV kanal je potreban kako bi Hrvati postojali i opstali kao konstitutivni narod u BiH. Jer, koji je smisao naroda ako nema pravo koristiti svoj jezik, tradiciju i običaje? - zapitala je tada Šuica.

Ovih je dana, nakon tromjesečnog iščekivanja, od povjerenika EK za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefana Fülea dobila odgovor. I to pozitivan!

Ostvarivanje hrvatskih prava

- Komisija je upoznata s time da je u siječnju 2013. u Vijeću ministara BiH podnesen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, ali nije postignut dogovor te nacrt nije predan Parlamentu. (…) Nadležna tijela trebaju postići konsenzus po tom pitanju, smatramo da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana BiH te svih etničkih skupina - stoji u odgovoru.

Vrijedi se prisjetiti da je usvajanje zakonskih akata koji bi omogućili osnutak kanala na hrvatskom jeziku zaustavila stranka Zlatka Lagumdžije - SDP. Odgovorom na njezino zastupničko pitanje, ističe Šuica, „Europska unija poslala je jasnu poruku o tome kakva prava Hrvati trebaju imati u BiH i kako ta prava u konačnici moraju biti ostvarena“.

Ignorancija režimskih medija

Füleova poruka dočekana je s neskrivenim zadovoljstvom među BH-Hrvatima. Večernji list BiH (v. ilustraciju) plasirao ju je jučer kao vijest dana pod naslovom „Europska komisija: Hrvati u BiH trebaju dobiti svoj TV kanal“. Zanimljivo, nijedan lijevi, SDP-ovski dnevni list u Hrvatskoj nije se udostojao objaviti makar redak-dva o tome. Pametnome dosta! 

http://www.vecernji.ba/fule-dao-potporu-tv-kanalu-na-hrvatskom-jeziku-91...

- Nadam se, vjerujem da će SDP BiH ozbiljno shvatiti poruku Bruxellesa i prestati onemogućavati istinsku konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata. Naši sunarodnjaci u BiH trajna su briga HDZ-ovih europarlamentaraca te ćemo nastaviti podržavati europski put te države kao jedinog jamstva njene stabilnosti i razvoja. Ali, u EU čak i manjine imaju pravo na TV kanal na vlastitom jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put  - u izjavi za hdz.hr zaključila je Šuica.