Naši eurozastupnici Dubravka Šuica (ujedno i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH) i Davor Ivo Stier sudjelovali su u Strasbourgu na 17. sjednici Međuparlamentarnog izaslanstva Europskog parlamenta i Bosne i Hercegovine. Nikola Lovrinović iz sestrinskog HDZ-a BiH (inače, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH - Hrvatski narodni sabor u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH) je, među inim, predsjedao ovoj važnoj sjednici.

Učinkovitije pravosuđe

Jednodušno je istaknuto da su teška gospodarska situacija i visoka stopa nezaposlenosti u BiH glavni uzroci radikalizacije tamošnjeg društva. A to je ne samo sigurnosni, već i politički problem - zbog čega je važno uspostaviti učinkovitije pravosuđe.

Poštivati ustavne nadležnosti županija

Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica podržala je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dodala je da je trenutno glavni zadatak vlasti BiH efikasna uspostava mehanizma koordinacije - tijela koje će jednoglasno usklađivati stajališta BiH pri suradnji s EU.

Šuica je, nadalje, naglasila da je uspostavom takvog mehanizma neophodno poštivati ustavne nadležnosti - od državnih do županijskih jedinica - koje ne smiju biti isključene iz spomenutog mehanizma.