Zbog neriješenog statusa šest hrvatskih proizvoda - koji još uvijek čekaju odluku Europske komisije o zaštiti oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode - voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je pitanje Europskoj komisiji:

- S obzirom na to da su neki proizvodi prijavljeni Europskoj komisiji prije više od 18 mjeseci, zanima me koji je trenutačni status procesa zaštite navedenih proizvoda?

Bogatstvo hrvatske tradicije

Šuica je istaknula da kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane brine o kvaliteti hrane, ali i zaštiti porijekla naših proizvoda.

- Kako bismo senzibilizirali europsku javnost, hrvatski zastupnici uvrstili su neke od naših zaštićenih proizvoda u razne događaje u Europskom parlamentu. Tu su se našli i baranjski kulen, i dalmatinski pršut i neretvanski narančini, ali i pelješka vina.

No, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, korčulansko, krčko i šoltansko maslinovo ulje, paška janjetina i zagorski puran, hrvatski su proizvodi o kojima se čeka da se Europska komisija oglasi o njihovoj zaštiti kao autohtonih hrvatskih proizvoda.

Dio europske civilizacije

Šuica je dodala da kada smo pristupali u EU, često smo znali reći da će EU mnogo toga doprinijeti Hrvatskoj, ali i Hrvatska EU.

- Proizvodi zaštićenog podrijetla pravi su primjer gdje Hrvatska, pored svoje kulturne baštine, doprinosi raznolikosti i bogatstvu Europe. Nemojmo zaboraviti i vrhunska hrvatska vina i zemljopisna područja u kojem ona nastaju. Prava je šteta što susjedi iz Slovenije ulažu prigovore u procesu dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode - slavonski kulen, poljički soparnik i varaždinsko zelje - te se nadam da će se i te procedure ubrzo završiti.