Na inicijativu voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice sljedećeg tjedna u EP-u održat će se konferencija „Hrvatska maritimna baština - nasljeđe za budućnost“, a kao nastavak na prošlogodišnje izvješće EP-a na temu „Integrirani pristup kulturnoj baštini u Europi“ - u kojem je Šuica bila jedna od izvjestiteljica.

Kultura & tradicija

Na konferenciji će se, naime, predstaviti kulturna ustanova za istraživanje iskustva življenja s morem „Ars Halieutica“ iz Komiže, na čelu s prof. dr. Joškom Božanićem. To je najstarija takva institucija u Hrvatskoj - osnovana s ciljem istraživanja materijalne i nematerijalne maritimne baštine Hrvatske kao mediteranske zemlje.
„Ars Halieutica“ poznata je po spašavanju posljednje komiške falkuše Cicibele (1986.), njezinoj obnovi, a potom pripremi i gradnji replike za svjetsku izložbu 1997., po nastupu falkuše Comeza-Lisboa na EXPO 1998 u Lisabonu, te po sudjelovanju na mnogim festivalima mora diljem Europe.

Sadržajan program

Cilj je ove konferencije otvoriti prostor maritimnoj baštini - kao sastavnom dijelu hrvatske nacionalne kulturne baštine. Na konferenciji će, osim stručnjaka, sudjelovati i portugalska zastupnica Claudia Monteiro de Aguiar, inicijatorica „2018. godine kao europske godine turizma i kulturne baštine“, te Christos Economou iz Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE) u Europskoj komisiji. Prikazat će se i fotografije renomiranog hrvatskog fotografa Ive Pervana, a dubrovački kapetan Jadran Gamulin govorit će o svojim jedriličarskim iskustvima. A bit će prikazana i dva filma: Rota Palagruzona i Adriatic Adventure.

Šuica:

- Europa je glavna turistička destinacija zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj, umjetničkoj, vjerskoj i povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama i privlačnošću stila življenja. Očita je veza između kulturne baštine i kulturnog turizma - koji predstavlja 40 posto cjelokupnog europskog turizma. Stoga mi je važno predstaviti i ovaj dio hrvatske kulturne baštine europskoj javnosti i institucijama Europske unije, kako bismo pronašli potporu u europskim fondovima i moguće partnere u programima maritimne kulturne baštine. Jako cijenim rad gospodina Božanića i njegovih kolega - koji su se dokazali kao znalci i entuzijasti u očuvanju i promociji hrvatske maritimne baštine.

 

PrivitakVeličina
maritime_heritage.pdf4.71 MB