Većinom glasova jučer je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena odluka o obveznom navođenju zemlje podrijetla mesa i mlijeka. Prema statistikama Eurobarometra velika većina građana - njih 84 posto - smatra potrebnim navesti zemlju podrijetla za mlijeko i meso, a više od 90 posto građana smatra da je potrebno navesti i zemlju podrijetla za industrijsku prerađenu hranu.

Zatraženo navođenje podrijetla

Europska komisija ipak još nije donijela prijedlog - navodeći kao razlog troškove koji bi nastali za industriju, te smatrajući da potrošači ne bi bili voljni preuzeti dodatne troškove koji bi proizašli iz obveznog navođenja.

Stoga su eurozastupnici zatražili primjenu obveznog navođenja zemlje ili mjesta podrijetla za sve vrste mlijeka za piće, mliječnih i mesnih proizvoda, te razmatranje mogućnosti da se obvezno navođenje zemlje ili mjesta podrijetla proširi i na druge prehrambene proizvode s jednim sastojkom ili s jednim glavnim sastojkom.

Vratiti povjerenje građana

Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica naglasila je da će obvezno označivanje podrijetla proizvoda doprinijeti zdravlju građana.

- I dalje smatram da građani imaju pravo znati što jedu i piju, odnosno odakle proizvodi koje kupuju dolaze. Ne mislim da je obvezno označivanje populistička mjera, već još jedan element koji doprinosi zdravlju naših građana. Osim toga, označivanjem podrijetla navođenjem države članice ili treće zemlje obnovilo bi se povjerenje potrošača poljuljano skandalima povezanim s prijevarama s hranom. Te bi se u cijelom prehrambenom lancu zajamčila transparentnost.

USVOJENA REZOLUCIJA

Valja napomenuti da je EP usvojio i rezoluciju o sljedivosti proizvoda ribarstva i akvakulture u restoranima i maloprodaji. Eurozastupnici su izrazili zabrinutost zbog rezultata raznih studija koji ukazuju na pogrešno označivanje ribljih proizvoda koji se prodaju na EU tržištu te su pozivali države članice da ojačaju nacionalne kontrole, među ostalim i kontrole neprerađene ribe namijenjene restoranima. A sve kako bi se spriječila prijevara i utvrdila faza opskrbnog lanca u kojoj se riba pogrešno označava.