Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica zajedno s eurozastupnicima iz Hrvatske - i u suradnji sa Academiom Cravaticom - pokrenula je u Europskom parlamentu „pisanu izjavu“ (eng. Written declaration) u kojoj poziva Europsku komisiju da uvede Europski dan kravate kako bi taj otmjeni odjevni predmet bio priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna. Te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze, ali i veze s ostatkom svijeta, budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

Kravata - jedan od simbola EU

Osim hrvatskih eurozastupnika, inicijativu su podržali i kolege iz Njemačke, Bugarske, Slovenije i ostalih zemalja te s obzirom da već postoji tradicija prema kojoj svaka država koja predsjedava Vijećem izdaje svoju posebnu kravatu, koja se nosi kako bi se obilježilo predsjedanje te države, moglo bi se reći da se kravata također smatra simbolom EU. Ukoliko tijekom sljedeća tri mjeseca više od polovine eurozastupnika, odnosno njih 376, potpiše ovu pisanu izjavu, prema pravilima EP-a ona se dostavlja Europskoj komisiji i Vijeću na razmatranje.

Šuica:

- Hrvatsku želimo brendirati na raznim područjima pa je i ovo jedan od načina kako možemo doprinijeti sveukupnoj pozitivnoj slici naše Hrvatske.

KAKO JE NASTALA KRAVATA
Kravatu, elegantan rubac koji su kao dio uniforme oko vrata nosili hrvatski vojnici, prihvatio je francuski dvor te je ona s vremenom postala nezaobilazan odjevni predmet čija je popularnost postupno rasla u Europi i diljem svijeta. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Luj XIII. uspostavio je i pukovniju „Royal-Croates” koju je Luj XIV. preimenovao u „Royal-Cravates”. Kravata je već dugo tipična za Europljane i predstavlja europski duh i europske vrijednosti, a s vremenom je postala simbolom europske mode. U skladu s Odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. u Hrvatskoj se 18. listopada obilježava kao „Dan kravate“ - u svrhu promocije identiteta najpoznatijeg hrvatskog suvenira i svojevrsnog sinonima za Hrvatsku.

PrivitakVeličina
ds_cravat_declaration_2.pdf281.05 KB