Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom - obilježava se da bi se ukazalo na problem nedovoljnog razumijevanja invaliditeta i ostvarenja prava koje osobe s invaliditetom imaju u (svim) društvima. Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pokrenula je, stoga, inicijativu - u obliku pisane izjave - za potpunu provedbu Europske strategije za osobe s invaliditetom u članicama EU. A koju je za sada potpisalo više 140 eurozastupnika.

Osvijestiti društvo - osnažiti prava 

Eurozastupnica Šuica je istaknula da u EU živi 80 milijuna, a u Hrvatskoj 520 000 osoba s invaliditetom - koje se suočavaju s ozbiljnim rizikom siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije.

- To je potvrdilo i istraživanje Europskog konzorcija za ljudska prava i invaliditet! Primjetan je, naime, gubitak radnih mjesta, smanjenje naknada za nezaposlene te reduciranje pristupa osnovnim uslugama. 

Eliminacija svake diskriminacije 

S obzirom da je odgovor Europske komisije o preporukama i konkretnim mjerama koje Hrvatska treba poduzeti za ispunjavanje obveza prema potpisanim konvencijama, poveljama i ciljevima Europske strategije za osobe s invaliditetom 2010.-2020. nepotpun, naša je eurozastupnica odlučila pisanom izjavom ubrzati ovaj proces: 

- Dužni smo ne samo donijeti, nego i provesti zakone u državama članicama EU koji će eliminirati svaki oblik diskriminacije - bilo slabijeg spola ili osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom su posebno ugrožena društvena skupina s obzirom da je njih čak 21 posto izloženo izravnoj opasnosti siromaštva. A na nama je podizati svijest o ovom problemu i učiniti im život ugodnijim!

Pisanu izjavu možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
pisana_izjava.pdf350.18 KB