Uobičajena procedura u Europskom parlamentu jest da se na pola mandata preispituje predsjedanje i članstvo u odborima, pa je tako na današnjoj konstituirajućoj sjednici Odbora za vanjske poslove za predsjednika izabran njemački zastupnik David McAllister (CDU), koji je zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Elmara Broka (također CDU).

Priznanje za našu delegaciju

Za potpredsjednicu Odbora ponovno je izabrana voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica - što je uistinu veliko priznanje za nas.

- Naglasak mog djelovanja bit će na promicanju vanjskopolitičkih interesa svih naših građana te stanje u jugoistočnoj Europi. I dalje su narodi zemalja jugoistočne Europe skloni Europskoj uniji, no potrebno je i iskreno opredjeljenje njihovih političkih lidera - izjavila je Šuica.

Sve veći utjecaj Rusije

Uslijedila je na Odboru i rasprava na kojoj je zastupnica Šuica izjavila da je vrlo lijepo to što Europski parlament svake godine priprema izvješće o napretku u zemljama jugoistočne Europe, ali i da EU mora biti prisutnija u regiji jer to je jedini način da se održi stabilnost. Primjećuju se sve veći utjecaj Rusije, nedostatak političkog dijaloga i socioekonomski problemi. Nema slobode medija u BiH, a i sve je veća etnička polarizacija.

- S obzirom da dolazim iz Hrvatske, ne želim nikoga favorizirati, ali činjenica jest da autoritarne tendencije i gledanje prema Rusiji predstavljaju opasnost. Mi, države Europske unije, i zastupnici u Europskom parlamentu, moramo pokazati volju da smo spremni pratiti političke procese u ovim zemljama, jer se u protivnom može dogoditi daljnja regresija demokracije. Govoreći političkim rječnikom, ne smijemo upasti u zamku i pustiti da jugoistočna Europa ne bude 'visoko na dnevnom redu'.

EU - jedini način prosperiteta

Što se tiče nedavnih provokacija, Šuica je objasnila da one služe za interne potrebe izbora u tim zemljama i zaključila da je „članstvo u EU jedini način ujedinjavanja i prosperiteta zemalja jugoistočne Europe“.