U zadnjih nekoliko dana opožarena su područja u Dalmaciji. Iznimnim naporima vatrogasaca, vojnika i hrvatskih građana uspješno su pod kontrolu stavljena garišta u okolici Splita, a požar je u jednom trenutku bio ozbiljno zaprijetio i samome gradu.

Interpelaciju potpisala 52 eurozastupnika

Potaknuti time, a uslijed velikog broja požara koji su uz Hrvatsku zahvatili druge države - Italiju, Španjolsku, Grčku, Portugal i Francusku - te prouzročili znatnu materijalnu štetu i gubitke ljudskih života, 52 zastupnika iz različitih političkih grupacija u Europskom parlamentu potpisali su interpelaciju Europskoj komisiji u kojoj konstatiraju da je zakonodavni i financijski okvir u području zaštite od požara i suša nedostatan te da ta praznina treba biti popunjena što prije kako bi se ugroženim državama članicama olakšala procedura pristupa financijskim sredstvima te kako bi se potaknuo mehanizam međusobne suradnje.

Među potpisnicima je i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica.

- Užasnuta sam razmjerima štete koju su prouzročili požari diljem Dalmacije i smatram da i mi zastupnici u Europskom parlamentu moramo uložiti napore na razini EU kako bismo osigurali što brže saniranje štete nastale nakon ovih požara te što kvalitetniju buduću suradnju u prevenciji i borbi protiv ovakvih i sličnih nepogoda.

Osnivati Europski intervencijski mehanizam

Eurozastupnici su Europsku komisiju pozvali na mobilizaciju Europskog fonda solidarnosti - kako bi što brže i efikasnije države članice mogle iskoristiti sredstva za borbu protiv požara i suša, kao i za uklanjanje nastale štete. Predložili su i osnivanje Europskog intervencijskog mehanizma kojim će se stvoriti i objediniti zakonodavni okvir i financijska sredstva kroz zajedničko tijelo za zaštitu šuma.

U konačnici, zatražili su i jaču koordinaciju politika za borbu protiv požara i suša među državama članicama.

Za brže obeštećenje građana

Eurozastupnica Šuica podsjetila je na intervenciju ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je najavio korištenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te naglasila:

- Ova interpelacija Europskoj komisiji ima za cilj dodatno osnažiti odluke Europske komisije u cilju odobravanja potrebnih sredstava za štete nastale požarima u Hrvatskoj i ostalim spomenutim državama. Temeljem ove interpelacije, ukoliko bude prihvaćena od strane predsjedništva Europskog parlamenta, očekuje se rasprava o ovoj temi na plenarnoj sjednici 14. rujna, što će opet biti prilika da ukažemo na hitnost i potrebu brže reakcije kako bi građani koji su pogođeni ovom nepogodom što prije došli do sredstava i nadoknadili štetu.

PrivitakVeličina
interpelacija.pdf35.21 KB