Nakon što su Europski parlament posjetili branitelji i članovi HVIDRA-e, kulturnjaci, folklorna grupa, studenti, mladi poljoprivrednici, gradonačelnici i načelnici, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica odlučila je pozvati i vatrogasce iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su se ove godine istaknuli u borbi protiv vatrenih stihija na Korčuli i Pelješcu. Delegacija od 30 vatrogasaca - predvođena zapovjednikom Stjepkom Simovićem - boravit će u Bruxellesu sredinom listopada.

Šuica je istaknula da će to biti prilika za vatrogasce da iz prve ruke posjete mjesto na kojem se donose bitne odluke na razini EU - uključujući i one vezane uz vatrogasni sektor te da se upoznaju s radom EP-a.

Zahvala za nadljudske napore

U nastavku donosimo pismo koje je Šuica uputila vatrogasnom zapovjedniku Simoviću:

Zahvaljujem Vam na uloženom trudu, požrtvovnosti i hrabrosti koju ste iskazali prilikom nedavnih požara na Pelješcu i Korčuli, kao i ostalim dijelovima naše Županije. Niste dvojili treba li pomoći i hoćete li ugroziti svoje živote, već ste spremno uskočili i danonoćno pomagali kako biste što brže sanirali požare. 

Ovim putem željela bih Vas i Vaše kolege iz vatrogasnog tima pozvati da budete moji cijenjeni gosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Na taj način želim se simbolički zahvaliti za nadljudske napore koje ste dali u gašenju ovoljetnih požara. 

Štete koje su ostale na Pelješcu i Korčuli neprocjenjive su. Tri tisuće hektara nasada i zelenila neće se vratiti, ali iskreno se nadam da ćemo svi zajedno uspjeti što prije mobilizirati Fond solidarnosti Europske unije, kako bi se situacija barem donekle olakšala našim sugrađanima. 

Podsjećam  da sam, obzirom na velike štete zbog požara koji su pogodili Korčulu i Pelješac,  zajedno sa svojim kolegama, članovima delegacije HDZ-a i HSS-a u Europskom parlamentu, uputila Europskoj komisiji službeni zahtjev za mobilizaciju Fonda solidarnost.

Vašim dolaskom u Europski parlament još jednom bih htjela podsjetiti predstavnike europskih institucija kako moramo brže djelovati.