Potaknuta ponovnim slučajem zatrpavanja plaža u Trsteniku na poluotoku Pelješcu smećem koje je, sudeći po etiketama, pristiglo iz Crne Gore i Albanije, voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica uputila je danas prioritetno pitanje Europskoj komisiji:

- Zanima me hoće li EK poduzeti mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovog ekološkog incidenta u budućnosti, imajući u vidu najnoviji dokument o Jadransko-jonskoj strategiji koji smo usvojili u Europskom parlamentu i koji se posebno odnosi na zaštitu Jadrana?

Tone smeća nanesene morskim strujama

Svake zime ponavlja se isti problem - morske struje na hrvatsku obalu nanesu tone smeća. Radi se o komunalnom otpadu, medicinskom priboru i plastičnom otpadu za koje se opravdano sumnja da su s odlagališta izravno bačeni u rijeke ili more.

Šuica:

S obzirom da smeće dolazi, između ostaloga, i iz zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, te iz Grčke, koja je zemlja članica, smatram da moramo djelovati na europskoj razini, jer ovaj međunarodni problem predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš, ljudsko zdravlje i životinje, ali i za turističke potencijale Republike Hrvatske.