(VIDEO) Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u nedjelju u emisiji „Im zentrum“ austrijske televizije ORF na temu izbjegličke krize. Izravno se, naime, iz Dubrovnika, javila u emisiju, a u bečkom studiju o aktualnoj krizi raspravljali su potpredsjednica EP-a i austrijska zastupnica Zelenih Ulrike Lunaček, austrijski zastupnik stranke FPÖ Harald Vilimsky, zastupnik u Bundestagu Wolfgang Bosbach (CDU) i predsjednik Odbora za unutarnje poslove i član središnjeg odbora grčke Syrize Giorgos Chondros. Panelom je moderirala Ingrid Thurnher. 

Vlada potpuno nespremna 

Šuica je jasno kazala da Hrvatska - ali i mnoge europske zemlje - nisu bile spremne na ovaj val izbjeglica, iako je bilo dovoljno upozorenja. Hrvatska vlada trebala je na vrijeme pripremiti sve službe i ne dopustiti kaos. Dodala je da hrvatski građani imaju veliku empatiju prema izbjeglicama i stav da ljudima u nevolji treba pomoći.  

- Hrvati možda najbolje znaju kako je biti izbjeglica i prognanik, jer mnogi su i sami bili izbjeglice u vlastitoj zemlji i u inozemstvu. Hrvatska je tijekom srpske agresije primila i brojne prognanike iz BiH. Situacija je sada drukčija, jer gotovo svi koji ovih dana dolaze u Hrvatsku ne žele ostati - već su u tranzitu. Do sada je u samo nekoliko dana u Hrvatsku stiglo više od 30.000 izbjeglica, a nitko ne zna koliko će ih još doći.

Poštujemo kvote EU

Šuica je sugovornike podsjetila da je Hrvatska mala i prijateljska zemlja koja je prije samo dvije godine postala članicom EU te da je to zemlja koja živi, između ostalog, i od turizma. 

- Dolazim iz Dubrovnika i kao bivša gradonačelnica Dubrovnika naglašavam da je Hrvatska otvorena zemlja. Spremni smo prihvatiti izbjeglice u kvotama koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odredio za Hrvatsku, a to su brojke do 1.500 izbjeglica.

Zaštita granica

Podsjetila je, također, da Hrvatska nije u Schengenu, ali da ima vanjsku granicu EU prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori - koja je duža od tisuću kilometara. Upitala je što je s europskim obećanjima vezanim uz FRONTEX i s jačanjem vanjskih granica EU. 

- Hrvatska u ovoj kriznoj situaciji nije dobila izravnu pomoć EU. EK je najavila brzu financijsku pomoć, no pitanje ostaje: Kako će EU zajednički štititi i nadzirati svoje vanjske granice, ne samo na granicama Hrvatske već i drugdje? Kada će se EU i članice vratiti pridržavanju pravila - Dublin, Schengen, Maastricht?

Zajedno možemo uspjeti

Na kraju je eurozastupnica Šuica istaknula da je EU proživjela već mnoge krize - kao nedavno onu grčku.

- Vjerujem da je izbjeglička kriza veliki izazov za EU i svih 28 članica, dakle, i za Hrvatsku. Ali i za one zemlje koje jednoga dana žele postati dio EU - što znači i za hrvatsko istočno susjedstvo. Zajedno i koordinirano možemo uspjeti samo uz velike dodatne napore, uz više europskog zajedništva, a manje nacionalnih egoizama!

Emisiju u cijelosti možete pogledati u nastavku: