(VIDEO) Brodsko-posavska županija. „Zelena skupina“ naše koalicijske liste posjet tom dijelu Lijepe naše završila je onako kako je i započela - dinamično: druženje i razgovor s članovima Hvidre, susret s udrugama Hrvata iz Bosanske posavine i, kao kruna svega - predizborni skup u Slavonskom Brodu pred tristotinjak ljudi.

Skup je otvorio prvi čovjek županijskog HDZ-a Pero Ćosić koji je, ne bez gorčine, istaknuo da je slavonski kraj izoliran od sadašnje vlasti. Njegove riječi osnažio je župan Danijel Marušić najavivši pobjedu HDZ-ove liste i nastavak uspješne suradnje s eurozastupnicima.

Potom je red došao na naše kandidate. Prva je bila međunarodna tajnica HDZ-a BIH Željana Zovko. I ponovno pozvala na nacionalno svehrvatsko jedinstvo:

- Hrvati su jedan narod bez obzira gdje žive. Više od 500.000 Hrvata u Bosni i Hercegovini na ovim izborima imaju prilliku izraziti svoj glas. Jaka Hrvatska jamstvo je i jake BiH!

Ni ponuđeni novac ne znaju uzeti

Ivana Maletić, koja se u dosadašnjem mandatu u Bruxellesu afirmirala kao eurozastupnica koja neumorno pomaže poduzetnicima i građanima u pripremi projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova, još jedanput je istaknula nisku neuspjeha i nekompetentnosti SDP-ove vlade:

- Vi Brođani ste vrijedni, puni ljubavi prema svojoj domovini i od nje zaslužujete najbolje. Pred nama je danas bitka za rast i razvoj jer nam je cilj jaka i uspješna Hrvatska u Europskoj uniji. Ali neće EU raditi umjesto nas, naša je sudbina u našim rukama. U europskim dokumentima jasno je zapisano ono što svi svakodnevno osjećamo - ova vlada ne vodi nas u dobrom smjeru. Ona ne zna odgovoriti na izazove krize - bilježi se samo kontinuirani pad, izostanak investicija, nema povoljnog poduzetničkog okružja, samo nezaposlenost nezaustavljivo raste. Države koje su pri ulasku u EU bile slabije razvijene od Hrvatske danas su nas daleko nadmašile, a mi smo treći od dna po razvijenosti i siromaštvu. I sve to zaslugom nesposobne vlasti. Poruka EU je jasna - imate novac na raspolaganju i morate ga spustiti na lokalnu razinu i poduprijeti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Vlada, nažalost, niti ne razumije niti zna pročitati poruke Europske komisije. 

S lex Perković osramotili državu

Nositelj naše koalicijske liste Andrej Plenković posvetio je pažnju svim sramotnim postupcima aktualne vlasti kojima su nanijeli nemjerljivu štetu ugledu Hrvatske u međunarodnom okružju:

- Lista HDZ-a i partnera okuplja kandidate koji su se dokazali na svim razinama upravljanja procesima; oni imaju, mi imamo  znanja i volje zastupati istinske interese Hrvatske u EP-u. Zastupnici ove koalicije i do sada su vodili računa o nacionalnim interesima, za razliku od onih koji su Hrvatima u BiH uskratili pravo glasa ograničivši biračka mjesta na svega nekoliko gradova. Ova nas je vlada u tako kratkom roku uspjela srozati u očima EU nepoštivanjem europskih politika. Šteta učinjena s lex Perković pokušala se medijski umanjiti, ali u Europi nema političara koji bi tolerirao prikrivanje terorizma totalitarnih sustava. U tom je pogledu Europa beskompromisna!

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet na kraju skupa svoje je Posavce i Brođane pozvao da zdušno stanu uz kandidate koji nisu samo najbolje od HDZ-a, nego i najbolje što Hrvatska ima.