Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu jučer se raspravljalo o Izvješću o provedbi inicijative za zapošljavanje mladih u državama članicama. Naš eurozastupnik Ivica Tolić pohvalio je pokretanje inicijative za zapošljavanje mladih - kao i povećanje financijskih sredstava za tu svrhu.

Kvalitetne baze podataka

Tolić je naglasio kako bi proces trebao biti osmišljen i implementiran do kraja - od lansiranja ideje pa do korištenja sredstava mladih iz skupine NEET kao krajnjih korisnika.

- Moramo osigurati kvalitetne baze podataka da bi se znalo koliko je mladih u toj kategoriji, moralo bi se znati transparentno koliko sredstava i kome treba dodijeliti. Morali bi imati povratnu informaciju kako su dodijeljena sredstva utrošena i imati mjerljive rezultate ove inicijative.

Usklađenost s tržištem rada i sustavom obrazovanja

Istaknuo je i odgovornost za svaku pojedinu stavku procesa koja mora biti vrlo jasno određena te se u svakom trenutku mora znati u kojoj je fazi proces provedbe inicijative.

- Nezaposlenost mladih uistinu je jedan od ključnih izazova Europske unije, stoga ova inicijativa nikako ne smije ostati samo na tome da su izdvojena određena sredstva, nego je potrebno inzistirati na provedbi konkretnih strategija usklađenih sa sustavima izobrazbe i tržišta rada u regijama i zemljama članicama. Ovu usklađenost držim ključnom za provedbu inicijative.