Naš eurozastupnik Ivica Tolić je proteklih mjeseci radio na prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o troškovno učinkovitom smanjenju emisija te se protivio amandmanima koji su ciljano usmjereni na cementnu industriju. 

Tolić je - iako svjestan važnosti zaštite zdravog okoliša i borbe protiv klimatskih promjena - upozorio na nužnost i važnost pronalaska balansa između zaštite okoliša i održavanja radnih mjesta u industrijama koje su ionako već pogođene dislokacijama zbog većih profita i raznim ograničenjima.

Očuvati tvornice

Prihvaćanje amandmana 12 i 84 označilo bi izravno utjecanje na zatvaranje 20 tvornica cementa, uključujući čitavu cementnu industriju u Republici Hrvatskoj.

- Hrvatska industrija cementa već je pogođena ekonomskom krizom budući da je proizvodnja pala s nešto više od 3 milijuna tona godišnje na 1,3 milijuna tona godišnje. Prihvaćanje predloženih amandmana bi samo pogoršalo situaciju te uzrokovalo gubitke oko 3.000 radnih mjesta. Možemo se usuglasiti i prihvatiti da treba poticati inovacije koje će nas voditi smanjivanju štetnih emisija, ali ne možemo i ne smijemo jednostrano gasiti vlastitu industriju - istaknuo je eurozastupnik Tolić.

Glasovanje o predloženoj direktivi je predviđeno u srijedu, 15. veljače.